Митрополит Николай влезе в манастира „Св. св. Кирик и Юлита“

Съпровождан плътно от бодигардове пловдивският митрополит Николай слезе от черна лимузина  пред портите на манастира „Св. св. Кирик и Юлита“ над Асеновград. Там той смени одеждите си с тържествени, като един от гардовете поемаше и предаваше жезъла и короната на дядо Николай от ръцете на неговите помощници.

Гардовете със слушалки в ушите следваха духовника по пътя към входа на манастира. Поляните пред обителта се напълниха с хиляди хора още преди 10.00.  Духовниците разтовариха чудотворните икони и светите мощи и се подредиха в процесия. Свещениците носеха мощите на Св. Параскева, костици на Св. Кирик и Юлита, Баташките мощи.

Зад тях блестяха 3 чудотворни икони на Богородица – асеновградската, бачковската и горниводенската. Най-отзад бе частицата от Светия кръст от Кърстова гора.

Митрополит Николай отслужи Благодарствен молебен за връщането на светата обител отново във влададение на Българската православна църква. От утре в манастира се връща духовният живот и се възстановяват свещенослуженията.

През 1981г. манастирът е предоставен за стопанисване на Съюза на архитектите за творчески дом и място за наука и култура. При първото си посещение на това място преди 7 години пловдиският владика заварил една рушаща се църква, ресторант и твърде занемарен хотел със съмнителна слава. „Това не е просто обител, която може да се обърне на хотел.Това е манастир! То е място на Бога! Така е било и така ще бъде! Амин!”, обяви той.

 

 

Подобни статии

Top