Митрополит Николай: Води се тотална война срещу православието! (СНИМКИ И ВИДЕО)

В България от години се води тотална война срещу православието. Това заяви при представянето на книгата „Йога път към мрака“ на  богослова Дарин Алексиев. На премиерата на изданието, рецензирано от сливенския митрополит Йоаникий, в Пловдивския панаир дойдоха над 100 свещеници, сливенския и великотърновски владика и областния управител Здравко Димитров.

„Срещу православната вяра се води война. Всички видяхте как патриарх Неофит седеше на банка в съдебната зала – нещо нечувано в цялата българска история. Защото някои хора са решили да се гаврят с църквата и да й отнемат не какво да е, а направо патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Уж ставало дума за галерия в криптата. И това го говорят кръстени, православни християни. А те каква гаранция дават, че ако църквата се откаже от нея, тя няма да стане място за курсове по йога или нещо по-скверно? Какво е това, ако не война срещу вярата?“, риторично попита пловдивският митрополит. И призова свещениците и присъстващите миряни в залата да го последват и в София, ако се наложи, за да помогнат на патриаршията с присъствието си пред съда.  Той посочи, че делото не е приключило и ако се наложи, ще заведе свещениците в София да помогнат на патриаршията. „И съм сигурен, че ще ме последвате на драго сърце, както винаги е било“, допълни Николай.

По думите му обаче това били битки по фланговете. Фронталната атака била премахването от учебниците по история на факти отпреди 1150 години. В тях вече нямало да се казва, че тогава при управлението на св. Княз Борис І Покръстител българите са приели православното християнство, а щяло да се говори за християнството по принцип.

 

Николай припомни нападките срещу църквата при канонизирането на баташките мъченици. „Не ставаше дума да бъде отнета църквата „Св. Неделя“ в Батак, а да бъдат разканонизирани светиите. Какво е това, ако не война?“, попита владиката.

Той посочи, че три пъти в историята ни сме приемали уния с католическата църква и всеки път това е завършвало с провал.

„Идва ми да кажа: „О, неразумний юроде!“. Дано да пощадят свети Паисий Хилендарски, защото и неговото място в учебниците не изглежда много сигурно“, посочи митрополитът.

Владиката обясни, че книгата за йогата е много важна именно в този момент. След това той даде думата на автора й Дарин Алексиев.

Богословът обяви, че е написал труда си, тъй като йогата напоследък се натрапвала като религия. Използвала се от върхушката, която внушавала, че упражненията носят здраве, хармония и просперитет. Вкарвала се в учебните програми и дори в детските градини. Във всеки град имало школи по йога.

Според Алексиев целта била да се отстрани ако е възможно християнството и да ни се насади будизма като религия.

По думите му йогата е диаметрално противоположна на християнството с над 300-та си богове.

В книгата се прави врзка между древната и съвременната йога, допълни авторът. И посочи, че индийците искат да я направят световна религия.

Според рецензента – митрополит Йоаникий, трябва да се пазим от йогата, защото тя не е само упражнения. „Може някой да се обиди, но е по-важно да не обидим Бога“, заключи сливенския владика.

В панаира бяха дошли десетки миряни, като сред тях имаше и такива, носещи икони в ръце. Някои от тях се оплакаха от пораженията, които им е нанесла йогата на микрофон в залата.

Във фоайето пред зала „България“ бе организиран и специален щанд, на който книгата се продаваше на цена от 10 лева. След като хората излязоха от залата томчетата се разпродадоха като топъл хляб, а пред автора се образува опашка от желаещи за автографи. Алексиев подари лично книга с автограф и на областния управител.

 

Подобни статии

Един коментар

  1. Анонимен написа:

    НЕ ЗНАЯ КОЙ Е НАЙ ВИНОВЕН ЗА БЕЗБОЖИЕТО СРЕД ХОРАТА ,НО ТОВА НЕ ВОДИ ДО НИщО ДОБРО?ХОРА ОПОМНЕТЕ СЕ И ПОВЯРВАЙТЕ ,ЧЕ БЕЗ БОЖИЯТА БЛАГОСЛОВИЯ щЕ ЗАТЪНЕМ ОщЕ ПОВЕЧЕ И ЧОВЕЧНОСТТА щЕ ИЗЧЕЗНЕ НАПЪЛНО И ЗА КЪДЕ СМЕ БЕЗ ЧОВЕШКИЯТ СИ ОБРАЗ.БОЖЕ ПРОСТИ НАС ГРЕШНИТЕ И НИ ПОМОГНИ ДА СЕ ВРАЗУМИМ И ВЯРВАМЕ В ТЕБЕ АМИН

Top