Митрополит Николай награди о.з. ген. Шивиков с орден

shivikov

Бившият командир на Карловската Стрямска механизирана бригада о.з. ген. Димитър Шивиков, срещу който са повдигнати обвинения за присвояване и злоупотреба със служебно положение, Обвиненият в присвояване и злоупотреба със служебно положение, беше награден с орден „Св. Апостол Ерм” първа степен днес от пловдивския митрополит Николай. Дядо Николай се мотивира с това, че генералът бил построил четири параклиса –в Ирак, в Афганистан, Карлово и Пловдив.

Шивиков получил лично обаждане от владиката на Пловдив Николай на 18 февруари и така разбрал за взетото решение да бъде награден с ордена „Св. Апостол Ерм” първа степен. От своя страна митрополитът нарече генерала жертва. И посочи, че го награждава точно за това, че не е съгласен да се опетнява името на един достоен човек.

Според владиката единствената вина на о.з. генерала била, че е професионалист и има принципи. Владиката посочи, че Шивиков е несправедливо обвинен.

„Генерал Шивиков е един от малцината останали генерали на България. И то генерал, който е доказал, че може да води армия в бой. Колко са такива? Колко хора имаме, които са предвождали българска войска в битка? Които в далечни земи са развявали българското бойно знаме и са пеели старите ни бойни песни под свистенето на куршумите? Колцина са тези, които знаят как се обучава, мотивира, ентусиазира и пази войската, как се демонстрира национална чест и достойнство и как се пази Отечеството от враг?”, попита владиката. Именно това мотивирало епархийския съвет в Пловдив да присъди ордена на Шивиков.

Пред журналисти генералът отрече да е приемал предложението на Жорж Ганчев да му стане кандидат за вицепрезидент на предстоящите президентски избори. Той посочи, че е взел решението си, но щял да го обяви пред самия Ганчев и призна, че се е срещал с вечния кандидат за президент.

„Вече съм извън системата на въоръжените сили и имам правото да се впусна в обществения живот в каквато и да било форма. Ако тръгна да влизам в каквато и да било битка, ще го чуете от моята уста”, посочи пред медиите Шивиков. И допълни, че няма намерение да се отказва от политиката.

О.з. генералът отказа коментар по стартиращото в сряда наказателно дело срещу него в пловдивския военен съд. Бившият военен посочи, че е убеден в невинността си.

Снимка: plovdivskamitropolia.bg

 

Подобни статии

Top