Митрополит Николай няма да акредитира Духовната академия в Пловдив

Вярвам,че поставяме едно добро начало. С молитва, с вяра, с надежда и любов. Начало не само на църковната, но и на академичната 2014- та – 2015-та година. Това заяви при откриването на новата учебна година за първия студентски випуск на Православната духовна акдемия Св. Св. Кирил и Методий Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай.

С празничен молебен и водосвет беше открита учебната година в Православната духовна академия. Начинанието ни е благословено от Бога и Светия синод, това висше училище е необходимост, защото е добро и полезно повече българи да се просвещават в истините на правослвната вяра,за да помогнат после и на други хора да се докоснат до бог, убеден е митрополит Николай. Владиката е категоричен, че няма да акредитира Духовната академия.

„Ако ние кандидатстваме за акредитация, за да я получим, трябва да приспособим учебния материал, програмите и методиките, съобразно изискванията на светската държава. А това ще наруши духовността в православното богословие”, подчерта дядо Николай.

Във висшето училище са приети общо 73-ма студенти, от които 15 са жени. 55 ще учат в задочна форма на обучение, а 18 – в редовна. Всички са убедени в правилността на своя избор.

Георги Зарев е първокурсник в Пловдивската духовна кадемия, за да получи знания и да бъде полезен за църквата, хората и православието. Стефан Стефанов пък е избрал богословието по лично убеждение. „За мен е чест да съм студент в Духовната академия, посочва той.

Учебните занятия ще се водят в специално пригодена аула. След 4-годишен курс на обучение завършилите получават диплома за висше богословско образование. Учебната програма стартира с предмета Въведение в богословието, който ще бъде воден от духовния наставник на висшето училище митрополит Николай. На откриването на академичната година присъства и ректора на ПУ „П. Хилендарски” проф. Запрян Козлуджов.

 

Подобни статии

Top