Митрополит Николай хвърля два кръста за Богоявление (СНИМКИ)

kryst

Пловдивският митрополит Николай ще хвърли два кръста за Богоявление – в Асеновград и в Пловдив.

Рано сутринта на Йордановден владиката ще отслужи велик Богоявленски водосвет в Асеновград.  Празникът е организиран от Община Асеновград, Архиерейското наместничество и Военно формирование 24490. Той ще започне от 8.30 часа с литийно шествие от църквата „Свети Николай Чудотворец“ до Пешеходния мост. Там от 9.00 часа започва великия Богоявленски водосвет, който за първи път ще бъде отслужен от пловдивския митрополит Николай. След това ще бъде спазена традицията да се хвърли кръста в студените води на Чая.

Половин час по-късно – в 9.30 ч., тържествено ще бъдат осветени бойните знамена на Военно формирование 24490 на площад „Акад. Николай Хайтов“.

В Пловдив тържествата за Богоявление започват също в 8.30 ч. с Архиерейска света литургия в катедралния  храм  „Успение Богородично“. След приключване на службата, в 11.00 часа ще бъдат осветени бойните знамена на пловдивските военни формирования пред катедралния храм. След това, с литийно шествие свещеническия клир военослужещите и миряните ще отидат до площадката на река Марица срещу Водната палата. Тук в 11.30 ч. ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет и след това Митрополит Николай ще хвърли дървения кръст в реката.

28 смелчаци се бяха записали за участие в ритуала по хвърлянето на кръста в река Марица до 14.00 часа вчера в храма „Успение Богородично“. Подобно записване се прави за първи път. Това са предимно млади хора, съобщиха за DCNEWS от храма. Сред тях обаче имало и 55-годишен ентусиаст.

Репортер на DCNEWS видя, че заради празника, пред църквата „Успение Богородично“ вчера, освен че беше изчистен снега, бе нахвърлено и голямо количество сол, за да не се образува поледица.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top