Митрополит Николай: Ще строим нови храмове и през 2015-та - DC news

Митрополит Николай: Ще строим нови храмове и през 2015-та

Храм Св. Николай в Пловдив

Нови храмове ще се строят и през 2015-та година – с тази надежда посреща празниците Пловдивският митрополит Николай. Планът е още в средата на следващата година да бъде довършен и осветен все още изграждащият се пловдивски храм „Св. Николай Чудотворец“.

Храмът „Св. Николай Чудотворец“ в пловдивския район „Западен“ може да отвори врати на 9 май, когато е летния св. Николай. В това е убеден пловдивският Митрополит Николай.

Не желаем да прибързваме, нека всичко стане красиво, да бъде подобаващо с православната архитектура и всички литургически изкуства, които ще се използват в изграждането на този храм, заяви Пловдивският митрополит.

В момента се изписва иконостасът в храма, уточни владиката. По думите му проектът за олтара е бил представен пред Епархийския съвет и е бил одобрен.

Основният камък на църквата беше положен точно преди четири години – на 6 декември, а строителството започна половин година по-късно. Храмът се изгражда в руски стил, тъй като ктиторът Кирил Василев се възхитил от подобна църква в Русия и решил да направи такава и тук.

Според митрополит Николай напоследък се строят и освещават все повече православни храмове.

Аз съм убеден в това, че все повече и повече нашият народ се въцърковява. Нашият народ намира убежище в последната крепост, която му остана непродадена на външни интереси – Светата Българска православна църква, заяви митрополитът.

Владиката добави, че е убеден в дълбоката вяра, която таи в себе си българският народ. По думите му отражение на тази вяра е строителството на нови храмове и параклиси.

 

Подобни статии

Top