Михаил Минков празнува юбилей със самостоятелна изложба в ГХГ

Градска художествена галерия – Пловдив представя самостоятелната изложба-живопис на Михаил Минков, подредена на Втория етаж в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I“ №15. Откриването ще се състои на 10 август (сряда) от 18.00 часа.

Изложбата има юбилеен и ретроспективен характер, защото тази година Михаил Минков навършва своята 70-та годишнина. Той е избрал да покаже различни по жанр и техника произведения, характеризиращи различни етапи и интереси в неговото разнообразно творчество. Портрети на известни личности, пейзажи с акварел и пастели, абстрактни композици, а също и проекти за църковни стенописи, дават представа за темите, които са вълнували художника през годините, за живописните предизвикателства, които си е поставял, за многопосочните му артистични търсения.

Михаил Минков е роден в Троян на 24.01.1946г., но творческото му развитие от десетилетия е свързано с Пловдив. Учи живопис в Художествената академия при проф. Ненко Балкански, а през 1972г. се дипломира в специалността „Стенопис“ при проф. Георги Богданов.

Работи в пловдивското ателие по реставрация и участва във възстановяването и изписването на много православни храмове. Негови стенописи има в 13 църкви в Пловдивска област, в Лясковския манастир и на други свети места. Художникът има над 11 самостоятелни изложби в Пловдив и Троян, както и две съвместни – със скулпторите Георги Петков и Красимир Русев.

Изложбата му може да се види до 12 септември.

Подобни статии

Top