Миша отрова уморила стотици гълъби в Пловдив (СНИМКИ)

Миша отрова е причинила смъртта на стотици гълъби в северната част на Пловдив. Ежедневно служители на „Зооветеринарния комплекс“ събират телцата на десетки птици по северния бряг на Марица, речните островчета и около сградите на крайбрежния булевард.

Първите сигнали за умрели птици били подадени още през миналата седмица. Докато се разхождали по бул. „Марица – север“, студентът Илия Иванов и приятелката му се натъкнали на множество мъртви гълъби.

Намерихме много умрели наведнъж гълъби – над 20 и не ми се стори като да е нещо нормално – котки да са ги нападрали или някое дете да е стреляло с въздушна пушка, и затова пуснахме сигнал, обясни пред DCNEWS Илия.

През последните 6-7 дни ежедневно служители на Зооветеринарния комплекс обикалят и събират мъртви гълъби, съобщи директорът д-р Марчо Дулев.

Направих аутопсия на няколко гълъба и при всички намирам жито, пшеница в гушите на гълъбите, оцветено в червено. И от другите аутопсионни находки, виждам, че се касае за едно отравяне. Така че няма смисъл въобще да се говори за птичи грип, поясни д-р Дулев.

Д-р Дулев предполага, че вероятно птиците са яли миша отрова, насипана по таваните на близките сгради против гризачи.

Това  е отрова, която разрежда кръвта, намалява кръвосъсирването, получават се едни кръвоизливи и в резултат на кръвоизливите и нарушеното дишане оттам, се наблюдава смърт при животните – както при мишките, така и при гълъбите, описа действието на отровата ветеринарният лекар.

За да не се натровят безстопанствени или домашни котки и кучета, служители на Зооветеринарния комплекс обикалят по три пъти на ден събират измрелите птици, които изпращат в екарисаж.

Ние занесохме няколко гълъба в ОД по Безопасност на храната, те предполагам, че са ги изпратили вчера в София за изследване, но резултатите няма да бъдат други, допълни д-р Дулев.

И днес служители на Зооветеринарния комплекс събраха телцата на десетина птици, а екипът ни засне други над 30-на мъртви гълъба на наносно островче в реката, до които специалистите нямаше как да стигнат.

 

Подобни статии

Top