Майка и дъщеря се завръщат в Пловдив, за да творят (СНИМКИ)

11406654_868387396568872_5710947126192508759_o

Поредната история от пловдивския арт квартал „Капана“ ни разказаха Гергана Николова и Анна Предева – майка и дъщеря, които се занимават професионално с графичен дизайн, полиграфия и фотография.

Родени са в Пловдив, живеят дълго време в София, но в края на миналата година се връщат тук и създават Our House – прекрасното местенце на ул. „Христо Дюкмеджиев“ в квартал „Капана“, където на чаша кафе или чай, всеки любител на красивите неща може да се наслади на разнообразието от хендмейд артикули, както и да направи своята индивидуална поръчка. В екипа на Our House  е и Елеонора Предева, другата дъщеря на Гергана, както и кучето Кольо фон Садоф, който живее в студиото заедно с котката Максим.

Атмосферата, която „Капана“ предлага, я няма никъде другаде в България, категорични са Анна и Гергана. Ако човек иска да се занимава с изкуство  и да срещне свои съмишленици, то тук е правилното място, допълват те. Макар че София се слави като град с много и различни възможности, там няма толкова места, пропити с артистичен дух, споделят наблюденията си двете пловдивчанки.

Гергана и Анна основно използват техниката на декупажа, за да правят кутии за бижута, свещници, бутилки, аксесоари за различни празнични поводи. Занимават се още с графичен дизайн, реновиране на мебели, печатна и външна реклама, колажи, опаковане на подаръци.

Едно от най-големите предизвикателства пред двете пловдивчанки е било изработването на подарък за бъдещи младоженци. Изненадата е представлявала бутилка с две чаши и е трябвало да впечатли както булката, която е защитник на лешояди, така и младоженеца – триатлонист.

Гери, която се занимава с декупаж вече 7 години, е успявала да осъществи техниката и върху плат. По думите й всичко може да се направи с декупаж, стига да се вложи достатъчно желание и старание. Случвало се е на вратата да се появи мъж и да зададе на двете дами въпроса „Можете ли да ме декупажирате?“. „Само ако нямате гъдел“ е закачливият отговор, който получил.

Редовно идват и господа, които търсят подаръци за своите половинки или пък нестандартен начин да впечатлят любимите си дами. „Все повече хора идват в „Капана“ и остават впечатлени от нещата, които се случват тук. Дано да се случват повече инициативи, подобни на „Капана Фест“, за да стане кварталът наистина средище на изкуството“, надяват се Гери и Анна.

В студиото освен техни неща, могат да се видят и изделия на други творци – като красивите икони на Тереза Илкова и картините на младата художничка Ирина Малинова. Завършила „Текстил“, тя рисува само абстракции и най-любопитното е, че всяко нейно платно може да бъде изтъкано в красив килим.

„Ирина осъществява целия процес съвсем сама – рисува, купува вълната, багри я, прави я на нишка тъче я и изработва килима. Отнема доста време, но търпението определено си заслужава, защото се получват невероятни неща“, разказва Анна, която освен колежка е и много добра приятелка на художничката.

В Our House идват доста хора, които се интересуват и от самата техника на декупажа. Тук всеки може да получи индивидуален или групов урок. В студиото е идвал дори младеж от Милано, роден в Хонг Конг, който се е интересувал от декупаж върху кожа, който да може да използва в работата си като моделиер на обувки и чанти. „Спретнахме му един бърз вечерен урок“, спомнят си Гери и Анна.

Тъй като Our House работи до късно, то по всяко време може да се отбиете, да изпиете по кафе, да разгледате красивите хенд мейд изделия, а защо не и да получите професионални съвети от майсторките в областта на декупажа. Гери и Анна ще се погрижат да забравите всички проблеми и с удоволствие ще ви покажат по-красивото лице на Пловдив.

 

 

 

 

 

 

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top