МК: Собствениците на складовете да възстановят фасадите им - DC news

МК: Собствениците на складовете да възстановят фасадите им

Изгорелите тютюневи складове в Пловдив продължават да тлеят, а пожарникари продължават да извършват гасителни дейности.  Няма опасност от възобновяване на пожара, но складовете продължават да тлеят, заяви говорителят на пловдивската пожарна Цвятко Дешев.

„Според мен пожарът по-скоро не е умишлен“, посочи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. „Твърдя, че няма пожарникар в България, който да каже категорично, дали пожарът е умишлен“, допълни той пред bTV.

Изгорелите сгради са три – едната създава впечатление за две постройки, коментираха от Националния институт за културно-историческо наследство /НИНКН/. Двата опожарени склада са декларирани като недвижими културни ценности, а третата е без статут. Въпреки това цялата територия до ул. „Цанко Дюстабанов“ е част от улични ансамбли – елемент от историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив, уточниха от НИНКН. 

„Тези сгради са в това състояние, защото са частна собственост. Би трябвало собствениците да възстановят фасадите им“, подчерта в ефира на Нова ТВ Бони Петрунова – зам.-министър на културата. Според нея собствениците могат да правят вътре в сградите всичко, което искат, но именно фасадите са архитектурна ценност. „Санкциите са много малки, но пък те могат да бъдат налагани многократно, ако има нарушения“, допълни Петрунова и съобщи, че при установено нарушение максималната глоба е 30 хиляди лева. Тя посочи, че Министерство на културата има всички правомощия да накара собствениците да възстановят опожарените сгради.

„Имаме съмнения за умишлен палеж, тъй като реставрацията на тези складове би била много по-скъпа от построяването на нови“, коментира тази сутрин пред Нова ТВ Петрана Бакалова – зам.-председател на Камарата на българските архитекти в града под тепетата. Тя изрази надежда, че постройките може да бъдат възстановени и запазени и укрепени и предложи експертната помощ на българските архитекти.

Според председателя на Пловдивската адвокатска колегия Стефан Левашки има юридическа възможност за възстановяване на сградите от страна на общината и последващо търсене да се възстановят тези суми от собствениците. Адвокат Левашки се ангажира от името на колегията пловдивските адвокати да помогнат с юридическа експертиза.

Според един от организаторите на снощния протестен флашмоб – юристът и бивш народен представител Владо Дончев, борбата за запазване на прекрасните фасади на складовете ще продължи. „Знаем, че общината ще се опита да ги събори, като се позовава на това, че те са опасни. Ние ще направим всичко възможно да бъдат запазени. Защото напоследък много сгради горяха“, посочи Дончев и припомни за пожарите, погълнали старинни постройки в Пловдив. „Лежерният тон на кмета не ни харесва, защото старината е унищожена!“ – категоричен беше Дончев. Той изрази увереност, че има връзка между събарянето на склада на ул. „Одрин“ 8 и пожара, погълнал четирите постройки в събота и нощта срещу неделя. „Инвеститорите като разбраха, че със събаряне в събота няма да стане, започнаха да палят“, коментира Дончев.

„Много тежко престъпление е умишленият палеж в центъра на такъв голям град. Въпросът е ще се стигне ли до разплитане на престъплението. Нямаме причини да бъдем оптимисти“, категоричен беше пред Нова ТВ съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.  По думите му пределно ясно е, че става дума за мощен икономически интерес, но рядко се стига до поръчителите и вероятно ще бъде задържана някоя дребна риба по веригата.

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top