Млада жена с изключително рядка болест се нуждае от помощ

Млада 33-годишна жена от Смолян живее в непрекъснати страх и болка, че няма да доживее да види детето си пораснало. Гергана Павлова е една от 800-те в света, които страдат от изключително рядката болест „рецидивиращ полихондрид”. Болест, която у нас не може да бъде лекувана, защото повечето лекари дори не могат да я диагностицират, съобщава Агенция „Монитор“. 

Сложното наименование на заболяването означава, че хрущялите в тялото на Гергана може да се счупят дори при най-обикновен лек натиск. Жената не спира да се пита дали в следващите минути няма да спре да диша, защото фаталната болест уврежда непоправимо трахеята, бронхите и ларинкса й. А и не само тях, а и абсолютно всички хрущяли в тялото й, като например носа. Именно със счупване на хрущялната кост на носа започнало ходенето й по мъките.

Допреди 5-6 месеца Гергана Павлова не подозирала, че може да пострада от толкова рядката в световен мащаб болест. В края на миналата година тя прекарала гнойна ангина, след което започнали проблемите. Тъй като официално не се знае какво предизвиква заболяването, за което се предполага, че е автоимунно, тя си мисли, че може да има връзка между гнойната ангина и рецидивиращия полихондрид.

След като носът й се счупил, последвала операция. Ходила на прегледи при УНГ лекари, но и те не знаели какво й е. Оплаквала се от болки в гръдната кост. „Има периоди без болки, но след това пак се почва. Два-три дни например съм добре, но след това има 3-4 дни болки”, казва Гергана. До декември 2015г. тя е работила като счетоводител в частна фирма, но рецидивиращият полихондрид променя напълно живота й. Налага се Гергана да напусне работа и да се пренесе при приятеля си в Смолян. Заедно с нея е и 11-годишната й дъщеричка Джулия.

Междувременно Гергана успява да се свърже с болници в Германия, откъдето чака оферти и където биха могли да я изследват отново, за да й предпишат поддържаща терапия.

Само за изследванията обаче й трябват 4 500 евро, в които не са включени нито пътните, нито разходите по престоя, нито нещо друго. За този първи етап от лечението си младата майка се нуждае от най-малко 15 000 лева, с които да замине към първата клиника, която ще й изпрати оферта за лечение. Парите са непосилни както за нея, така и за семейството й. Затова Гергана Павлова разчита на съпричастността на хората и се моли да успее, за да бъде до дъщеричката си.

Банкова сметка за дарения:

IBAN BG66CECB979010B2148000

BIC : CECBBGSF

Гергана Павлова

Телефон: 0894 321021

Top