Младежи с намалено зрение показват свои фотоси в изложба

Благотворителна фотоизложба на млади хора с намалено зрение „Равни с мен“ ще бъде открита днес в Пловдив. Избраният за европейска столица на културата за 2019 Пловдив е третият град в страната след София и Варна, където ще гостува благотворителната изложба на снимки „Равни с мен“. Тя показва фотоси, направени от почти незрящи млади хора и такива с увредено зрение. И именно заради това е уникална.

Изложбата е интересна и поради факта, че никой нормално виждащ човек, не може да си представи как един сляп, може да снима. Фотосите показват живота във всичките му многообразия – елементи от природата, детайли от бита, акценти върху нещата, които ни заобикалят и виждаме всеки ден, но никога не биха ни впечатлили.

През фотообективите на слабовиждащите хора на показ застават места от различни държави, ситуации и хора. Изложбата е инициатива и идея на тийнейджърска майка, за чийто зрителен проблем и двете разбират преди година и оттогава животът им повече никога няма да бъде същият.

„Равни с мен“ акцентира върху това, че хората с увредени очи имат само един физически дефект, който по никакъв начин не пречи те да работят наравно с „нормалните“. Апелът, който те отправят, е към работодателите и към обществото. Авторите на снимки във фотоизложбата са хора, на които Сдружение „Приоритети“ е помогнало много да се реализират в живота. Те имат работа и заслужено изкарват парите си, без да чакат подаяния и милост. Една част от тях са компютърни специалисти, кинезитерапевти, учители, пиар-и.

Идеята за равно приемане на хората със зрителни проблеми като потенциални наши колеги – служители, експерти, работници, е запалила доста хора. Това личи по страницита на инициативата в социалната мрежа, по броя на участващите със снимки както и на присъстващите по време на откриването й на 11 февруари в София. В деня на старта си, „Равни с мен“ спечели над 1 000 лева, които ще подпомогнат развитието на каузата.

Изложбата тръгна на шествие из България и третата й спирка е Пловдив. За откриването й е избрана специална дата – 25 март – Благовещение. Открива се в 19.00 часа в офиса на “ИЗИПЕЙ” на бул. “Мария Луиза” №55. Изложбата ще е там в рамките на 15 дни, след което ще продължи пътешествието си в страната.

Цената на един фотос е 10 лева, но който иска да подпомогне незрящите хора и наемането им на работа, може да дари и повече, казват организаторите.

Подобни статии

Top