Младежката изложба „Изкушение“ в Пловдив (СНИМКИ)

Младежката изложба „Изкушение“ бе официално открита вечерта,  в залата на Дружество на пловдивските художници на ул. „Гладстон“ №32. Гости на събитието бяха кмета на Пловдив Иван Тотев, заместник-кмета по култура и туризъм Амелия Гешева, заместник-кмета на район „Централен“ Деница Чингарова, много колеги, почитатели и  приятели на младите автори.  В изложбата участват 27 членове на Дружеството на пловдивските художници. Куратори са Осман Юсеинов и Диляна Димитрова. Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив, по програмата за младежки дейности.

Проект „Изкушение“ е провокация към съвременния поглед на библейската тема, актуална за модерния свят и личност. Изкушението, като психологически фактор винаги е било част от човешкото ежедневие и бит. Разглеждано, като провокация и изпитание през вековете и изкушението в съвременния свят придобиват нови измерения, методи и цели. До колко изкушенията определят съвременния човек и неговата свобода или свободата да избираш какво да те изкушава?  Тази многослойна тематика е подтикнала  авторите към асоциации и креативност в начина на изпълнение на творческата задача чрез  музика, танц, инсталация или друг вид съвременен изказ.

Председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева се превъплати успешно в модератор на събитието, в програмата на което освен  произведенията на младите автори бяха представени и два въздействащи, провокативни пърформанса. Кметът на Пловдив инж.Тотев връчи парични награди и грамоти на девет отличени млади автори и поощрителни грамоти на още 7, след което придружен от Снежана Фурнаджиева,  разгледа подробно изложбата и си поговори с авторите.

Подобни статии

Top