Младежкият център в Пловдив става и хотел от 1 май

Младежкият център в Пловдив ще се превърне в сравнително евтин хотел от 1 май, тази година. Тогава изтича срокът на проекта, по който е построен центъра, съобщи ресорният зам.-кмет Георги Титюков. От 1 март информация за възможността за преспиване в центъра ще бъде качена в системата за онлайн резервации Booking.com, но самите резервации ще могат да се правят от 1 май, уточни зам.-кметът.

Центърът разполага с 41 легла, като за преспиване ще се плаща по 30 лева на вечер за легло, а за двойна стая – съответно по 60 лв. Ако двойната стая се ползва като единична, ще се плаща по 40 лв. на вечер. При ползване за по-дълъг период ще се ползва отстъпка от 20%.

„Имаме писмо от Министерство на образованието, което е програмен оператор, че това е законно и не е в противоречие с нормите“, поясни Титюков. По думите му цените за легловата база са утвърдени от Общинския съвет.

Когато има младежки обмени, общината ще резервира датите и стаите ще се ползват с приоритет за тези обмени. Легловата база и досега се е ползвала за тази цел, уточни зам.-кметът.

Според него идеята е центърът да бъде превърнат в общинско предприятие и да се самоиздържа. За 11-те месеца на миналата, 2016-а година, само приходите от спортната зона на центъра са били в размер на 106 215 лева. Около 240 хиляди лева е била издръжката на изграденото по проект младежко съоръжение.

„Добрата новина е, че най-вероятно община Пловдив ще спечели новото предложение за кандидатстване за остатъкът от 200 хиляди лева по програмата „Деца и младежи в риск“, финансирана от финансовия механизъм на ЕИО, която приключва  на 30 април тази година. Право да кандидатстват имат само четирите младежки центрове, изградени по тази програма“, поясни Титюков.  Днес е крайният срок за набиране на предложения, но вероятността е тези 200 хиляди лева да бъдат дадени за управление именно от пловдивския Младежки център, който е в мрежа с останалите три – в Стара Загора, Добрич и Враца.

„Това е така, защото изискването е да няма финансови корекции по време на изпълнение на проекта, а пловдивският младежки център е единственият без такива корекции досега“, похвали се зам.-кметът. Парите ще бъдат изразходвани за различни дейности на четирите центъра. Една от тях ще бъде младежко Експо с участието на минимум пет страни и редица други, допълни той.

Подобни статии

Top