„Младият Пловдив чете“ продължава със среща с Весела Ляхова и романа „Бежанци“

покана

Среща с Весела Ляхова и романа „Бежанци“ организират в рамките на инициативата „Младият Пловдив чете“ Народно читалище „Тракия – Пловдив – 2008 г.“, СОУ „Константин Величков“ и Издателска къща „Жанет 45″.

Авторката на романа, носител на Националната награда за литература „Христо Г.Данов“ 2014,  ще бъде гост в училище „Константин Величков“ на 17 март 2015 г. от 14.00 ч.

Романът описва реални исторически събития: Драмското въстание от 1941 г., обезбългаряването на Егейска Македония след Втората световна война, трагичната участ на българското малцинство в Гърция до средата на ХХ век, понесло насилието на всички балкански правителства – турски, гръцки, сръбски, български. Преди по тази тема се мълчеше поради някакви странни разбирания за добросъседски отношения; ала и днес международната обстановка не е престанала да бъде деликатна. И резултатът е един и същ: българската гледна точка към тези събития остава неизказана. А времето си минава… Загиналите гърци в Драмското въстание имат своите паметници, а българските жертви в същите събития са обречени на забвение, казва авторката в предисловието на романа си.

И още от Весела Ляхова за това защо го има романа „Бежанци“:

Страданието на хиляди българи заслужава да бъде осмислено, усвоено, за да се превърне от травма в исторически и емоционален опит. От това би имало поне две преки ползи: от една страна, подхранване на доста ерозиралото чувство за национална консолидация; от друга, използване на последната възможност – ако все още съществува такава – да се засвидетелства на потомците на онези българи, които преди десетилетия са предпочели да останат в родните си места като граждани на гръцката държава, че не са изоставени и че чрез дедите си са част от българското си отечество.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top