Млади музиканти представят Джипси джаз под тепетата

Banner 27 Avgust

Gypsy Jazz Project е поредното предизвикателство, което младите и талантливи хора в града под тепетата отправят към почитателите на качествената музика.

Любомир Толумбаджиев – цигулка, Петър Койчев – китара, Момчил Ангелов – китара и Христо Минчев – контрабас са музикантите, които съставят формацията Gypsy Jazz Project. Те са хората, които освен, че изпълняват стила като истински виртуози, имат и много познания за неговото развитие от възникването му чак до наши дни.

Четиримата се познават отдавна и са свирили заедно по различни поводи и в множество проекти. Първоначалната идея за групата е на Любомир и Петър, а в последствие към амбициозния екип се присъединяват Момчил и Христо.

Първото представяне на Gypsy Jazz Project е по време на фестивалът на китарата „Нова българска музика за китара”, който се организира от Стела Митева, преподавателка в АМТИИ в Пловдив. Специално за фестивала те съставят формацията, но докато се подготвят са толкова ентусиазирани, че решават да се захванат с популяризирането на стила и занапред.

Gypsy Jazz (Джипси джаз) не е класически джаз, обясняват музикантите. Той е смесица от западноевропейската циганска музика и американския суинг.  Интересното при него е, че перкусиите са напълни изместени от китарата. Чрез много интересна и сложна техника на свирене – потракване по струните, китаристът успява да замести барабаниста и перкусиониста.

Стилът е основан от белгиеца Джанго Райнхард, който живее и във Франция, затова и страната се смята за родина на Gypsy Jazz. Датира от 30-те години на миналия век и има много фенове по целия свят. Дори хора, които не си падат по класическия джаз, харесват Gypsy Jazz, тъй като той е много по-раздвижен и танцувален.

Музиката, която този тип музиканти изпълняват, е едновременно динамична и увлекателна – пътешествие през времето, което достига до „златните години на европейския джаз”.

Наблюденията на четиримата музиканти са, че стилът има и много фенове в България. Освен по клубове, момчетата участват и в няколко фестивала.

Предстои им да се изявят и в Казанлък на 30 август, където ще вземат част в културната програма „Фестивал на тракийските царе”, където ще бъдат подгряваща група на Ангел Заберски-син. Три дни преди това, на 27 август, те ще се изявят и на лятната сцена на „Конюшните на царя” в Пловдив.

Във все повече градове в България започват да се правят джаз фестивали, което според музикантите е много показателно за все по-голямата популярност на стила у нас. Най-голямото желание на четиримата е да успеят да накарат хората да се забавляват и да ги пренесат почти 100 години назад – в епохата на Gypsy Jazz-а.

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top