Млади еколози се събраха на зелено училище в парк „Лаута“ (СНИМКИ)

IMG_4244

Знаете ли защо египетският лешояд е удивителна птица и каква е причината в Родопите да го наричат „белият мъдрец“? А имате ли представа кои са начините за предпазване на малките котенца от опасни заболявания като бяс и хламидоза? Отговорите на тези и още куп въпроси получиха днес пловдивски ученици по време на празника „С грижа за птиците“ в парк „Лаута“.

В инициативата активно участваха възпитаници на СОУ „Св. Софроний Врачански”, СОУ „Св. Патриарх Евтимий” и ОУ „Васил Левски” , които показаха завидни знания за грижата за животните и птичките. Така те съчетаха двата празника – Денят на птиците 1 април и Денят на безстопанствените животни 4 април.

Празникът започна с импровизиран театър, в който децата се превъплътиха в ролите на ветеринари и еколози. С помощта на необходимите инструменти и знания, те преглеждаха домашни любимци, след което дадоха ценни съвети за отглеждането им.

Ветеринарни лекари от Пловдив заеха местата си в импровизирана лечебница и отговаряха на въпросите на децата, свързани с отглеждането, лечението, храненето и ваксинирането на домашните  животни. Докторите раздаваха и информационни брошури и обясниха подробно как трябва да бъде попълнен всеки кучешки паспорт.

На присъстващите бяха дадени и инструкции как да разхождат кучетата си по европейски. Най-важното нещо, когато излизате с вашия четириног приятел навън е да почиствате изпражненията му, тъй като това предотвратява разпространението на опасни болести. Друго задължение на всеки стопанин е да обезпаразитяват кучетата с таблетки срещу глисти и тении веднъж на три месеца, обясниха медиците.

С помощта на специална техника, служители на ОП „Градини и паркове“ успяха да достигнат до най-високите дървета в парка в район „Тракия“ и там да поставят хранилки за птици. За най-малките бяха осигурени и бинокли, с които можеха да наблюдават целия процес.

На специален щанд бяха изложени цветни и с различен по размер кафези и котешки легълца, които се продаваха с благотворителен цел. Първите клиенти отново бяха децата от пловдивските училища, които след края на празника гордо отнесоха новите придобивки за своите домашни любимци вкъщи.

Първоаприлската инициатива продължи с часове по хуманност, обучения за сглобяване на хранилки за птици и тематични викторини. От въпросите и отговорите стана ясно, че Пловдив е дом на над 200 вида птици – факт, с който малко други градове могат да се похвалят.

Събитието се организира от  дирекция „Екология” при Община Пловдив, като основната цел е да се насочи фокусът на обществеността към стратегиите и механизмите за опазване на природните богатства. „Когато повече хора правят повече малки жестове, се случват големи неща. Не е изгубена кауза да убеждаваме хората в доброто“, уверени са преподаватели и ученици.

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top