Млади икономисти стават доброволци в Африка и Индия (СНИМКИ)

Всеки ден чуваме призиви да отворим сърцата си, да бъдем по-добри и човечни. Но замисляме ли се как на практика може да се осъществи това и какви качества са нужни, за да потиснеш егото си и да превъзмогнеш себе си, за да помогнеш на някого в беда?

Представители на Международната организация, която подготвя доброволци за хуманитарни мисии в Африка и Индия – CICD (College for International Cooperation and Development) гостуват в Пловдив, за да разкажат как се става доброволец в Африка и Индия и какви са предимствата и недостатъците на впускането в подобно предизвикателство.

Колежът стартира дейността си през 1998 г. и оттогава до сега е обучил и изпратил над 1000 доброволеца на хуманитарни мисии във Африка и Индия. Над 35 от тях са от България.

Това се случва в партньорство с международната организация Humana People to People, която е реализирала 400 проекта за развитие в 42 страни по целия свят, като по-голямата част от тях са изпълнени в Африка.

Подготовката трае 5 или 6 месеца, като във всеки един обучаващ се екип има поне по един българин. Емануела Димитрова е на 21 години от Варна и след като вижда обява в интернет решава, че иска да направи точно това – да обикаля из света и едноврееменно с това да помага  на хората.

Младата дама иска да отиде в Африка и споделя, че родителите й все още не знаят за решението й. Не се притеснява от болести  и е категорична, че това е нещо, което си струва да се изживее.

Емануела показва обявата на приятеля си Калоян и той също веднага приема предизвикателството. Неговата мотивация е свързана с желанието му да работи с хора от различни националности  ида развива уменията си. Майка му засега приема скептично решението, но младият мъж вярва, че постепенно ще свикне с идеята.

Двамата ентусиасти в момента учат МИО в морската столица и вярват, че след обучението в Колежа ще успеят да се справят с мисията си в Африка.

Мари Форел работи в Колежа за международно сътрудничество в Англия. За работата си тя твърди, че е изключително интересна, тъй като среща различни хора, докато ги обучава как да помагат на хората в Африка и Индия, след като те сами са взели решението да станат доброволци.

Доброволците работят с неправителствени организации на местно ниво, на места, където хората имат нужда от чужда помощ, за да се подобрят условията им на живот. Основната идея е помощта да подобри условията на живот трайно, а не само в рамките на шестте месеца на програмата.

Организацията се ангажира с проекти, които са свързани с трайни резултати и поради тази причина основният съвет към доброволците е да следват съветите на местните хора и да не проявяват самоинициативност, когато става въпрос за обиколки на места извън пространството, където са се установили.

Условията, които очакват доброволците в Африка и Индия изобщо не са розови и те имат нужда да се подготвят и психически. Изключително важно е всеки, който се впусне в предизвикателството да е силно мотивиран и да е наясно, че може да попадне на място, където няма течаща вода или пък да се изненада приятно  ида попадне в сравнително приемлива среда. Сигурното е обаче, че много вълнуващи емоции очакват доброволците във всяка точка на света.

Подобни статии

Top