Млади преводачи се събират в Пловдив - DC news

Млади преводачи се събират в Пловдив

Притискат теолози от ПУ да се преместват в Духовната академия в Пловдив

Научно-практически семинар по преводаческо майсторство за студенти организира от днес до 16 ноември Центърът за руски език и култура към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Студентският форум „Обучение на преводаческо майсторство“ за млади преводачи-русисти с участието на руски специалисти e уникален в академичната практика. За четвърта поредна година той събира млади бъдещи преводачи на прага на професионалната им кариера, разказа доц. д-р Надя Чернева от Катедра „Руска филология“ към Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

В програмата на семинара са предвидени общи лекции, майсторски класове, две кръгли маси и практикум по превод, обединени в темите: „Изкуството на детайла и детайлът в изкуството“, „Езикът на киното“, „Езикът на художествената проза“, „Език и дипломация“, „Език и бизнес“.

Гости на форума са Екатерина Загорская, представител на фонд „Русский мир“, писателят Борис Евсеев, режисьорът и преподавател във ВГИК (Всероссийский государственный институт кинематографии) Олга Василиева, както и известните български преводачи Валентина Радинска и Венка Ризова.

В обучението ще участват студенти от седем български университета – СУ „Св. Климент Охридски“, ВСУ „Черноризец Храбър“, УНСС, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ШУ „Епископ Константин Преславски” и НБУ). За първи има и чуждестранни студенти. Те са от от университетите в Острава, Чехия, в Белград, Сърбия и в Истанбул, Турция, обясни доц. Чернева.

Семинарът се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Община Пловдив, Общинско предприятие „Старинен Пловдив“ и Руския културно-информационен център – София.

Още едно обучение на тема: „Принципи и подходи за успешни иновации в науката“ ще се проведе днес в Технологичния център на университета. В програмата са включени две лекции. Първата е на тема: „Изграждане на бранд при научни институции и неправителствени организации. Маркетинг на биотехнологиите, създаване на стойности за дългосрочна комуникация. Кормило на Еш” и ще бъде водена от преподавателя в Университета в Базел, Швейцария – Георги Илиев.

С темата „Любомъдрото и юродивото в духовните уроци на Отец Паисий Хилендарски и възрожденските преписвачи на „История славянобългарска“. Предай нататък!“ ще се включи доц. Д-р Мила Кръстева, а модератор ще бъде проф. д-р Илия Илиев.

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top