Млади творци ваят шедьоври от камък под тепетата (СНИМКИ)

Младите каменоделци от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино, обл. Враца,  са скъпи гости на Пловдивския панаир на занаятите тази година. Те са тук по покана на РЗК-Пловдив, чието ръководство с общи усилия е успяло да осигури средства за пребиваването на творците в града под тепетата по време на панаира.

Възпитаниците на гимназията правят различни видове изделия от камък, свързани и със строителството, и с художествени изделия, които се търсят постоянно не само в България, но и по света. „Нашите ученици се реализират поради уменията и квалификацията си, много от тях продължават обучението си в Художествената академия, а други успяват да се наложат и в чужбина”, гордее се директорът на гимназията,  скулпторът Стефан Стефанов.

По думите на Стефанов каменоделното училище в Кунино е единственото на Балканите, където само след завършено средно професионално образование, което важи в целия свят, учениците могат да се справят напълно успешно с материалната страна на живота.

Директорът също работи постоянно както с децата, така и над собствени проекти. В гимназията се правят уникални неща, за които светът гладува, категоричен е той и допълва, че въпреки тежкото икономическо положение в страната, все още има доста деца, които искат да усвоят занаята.

Стефанов смята, че повечето съвременни родители не могат правилно да оценяят бъдещето на децата си. Хората виждат камъка, за тях той е нещо тежко и студено,  и не могат да разберат, че това е изключително благодатен материал. Камъкът не обича силата, той обича интелекта и учи младите да измъкнат най-доброто от него и да дарят топлина на този, който след това ще се докосне до готовото изделие.

Средното училище по каменообработване в село Кунино е създадено през 1921 г. В именитото учебно заведение традиционно учениците от всички краища на България се обучават на дейности като рисуване, моделиране и ръчна художествена обработка на камъка.

В момента в школото в Кунино учат младежи от осми до дванадесети клас. Те се занимават с проектиране и изпълнение на скулптура (портрет, фигура, фигурални композиции, монументални произведения, релефи), както и на архитектурни елементи и съоръжения (чешми, фонтани, паркова мебел), мемориални паметници и буквопис.

Младежите са разпределени в професия „Каменоделец“, специалност „Каменоделство“, и по професия „Художник“, специалност „Скулптура“. Любопитно е, че в класовете броят на момчетата и момичетата е почти равен. „Жените са по-адаптивни и в доста от случаите се справят по-добре от мъжете. Камъкът обича интелекта, а не грубата физическа сила“, обяснява директорът.

Облицовки за къщи, прагове, колони, паметници, рамки за огледала и още много и разнообразни изделия могат да се направят от на пръв поглед студения камък. Пловдивският майстор Неделчо Неделчев, който е главният „виновник“ за посещението на младежите от Кунино в Пловдив се захваща със занаята преди 10 години и е признат като един от най-добрите в бранша.

Той твърди, че свидетелството нe прави човека майстор и дори смята, че младите творци също могат да го научат на нови неща. Пловдивчанинът е част от УС на РЗК-Пловдив, но това е първото му участие в панаира на занаятите, тъй като досега се е занимавал основно с организацията.

Всичко, което се прави с желание, не е трудно и затова майстрорът обича и се гордее със занаята си. Има 4 деца, които нямат желание да го наследят, но той се надява, че повече младежи ще се връщат към традиициите и най-важното – ще ги пазят и развиват в родината.

Подобни статии

Top