Млади физици препитаха Бойко, ето задачата

Млади физици изпитаха премиера Бойко Борисов по време на състезание по физика на клуб „Квант“. Журито предложило на премиера за решаване следната „пожарникарска“ задача: с каква вода по-добре се гаси огън – с топла или студена?

Правилният отговор е: с топла вода. Защото тя по-бързо се изпарява от студената и по-бързо формира облаче от пара над огъня, с което прекъсва достъпа на кислород до него, с което прекъсва и горенето.

Над 60 средношколци и студенти от 4 страни – България, Румъния, Турция и Египет са изявили желание да участват в коледното състезание по физика на клуб “Квант”. Надпреварата започва от 16 часа на 4 декември в аулата на Техническия университет – филиал Пловдив, който за дванадесети път е традиционен домакин на младите физици.

Това съобщи Васил Базелков – научен ръководител на клуб “Квант” към Общински детски комплекс – Пловдив.

Логическите задачи, които са подготвени за утрешното състезание са над 2000.  Характерното за коледните състезания е, че са със задачи, които имат по-скоро физико-логически характер от ежедневието, като времето за отговор е само една минута, допълни Васил Базлеков.

Целта ни е да запалим интереса на децата към физиката и едновременно с това да се подготвим за коледните празници, обясни научният ръководител на клуб “Квант”, добави той.

Състезанията на клуб “Квант” са валидни при приема на ученици от средните училища в технически вузове и по технически специалности в университетите. През тази година един от нашите членове – Лора Стоянова, беше приета в Харвард, а през 2016 година още двама наши членове са готови да влязат в елитното техническо училище, каза Васил Базлеков.

Около 20 на сто от завършващите членове на клуб “Квант” поемат към чужбина, за да продължат образованието си.

Другите 80 на сто остават тук и мнозина предпочитат инженерните науки във филиала на Техническия университет в Пловдив, заключи той.

 

 

 

 

Подобни статии

Top