Мним продуцент застава пред съда, ужилил майка и син с 18 000 лв.

44-годишният Ахмед А. застава пред Районния съд днес за измама. На 16 октомври 2014 г. той уверил съименника си Ахмед Ш., че са му необходими пари за заснемане на американски филм. От своя страна Ахмед Ш пък поискал 18 000 лева от майка си Н. Ш.

Подсъдимият бил управител на фирма и се занимавал с частен бизнес – изготвял професионално портфолио, снимков материал и други подобни дейности за свои клиенти. За тази цел наемал хора на работа. Ахмед А. и Ахмед Ш. се познавали покрай бизнеса.

През април-май 2014 г. двамата се срещнали. Обвиняемият Ахмед А. се похвалил, че започнал да снима филми за американски компании и световни продуцентски агенции. Предложил на Ахмед Ш. да го включи в бизнеса.

Той се съгласил да участва с парични средства. През месец юни 2014 г. двамата заминали заедно за Турция, където прекарали около два месеца. Целта на пътуването била Ахмед Ш. да види лично как се снима филм по проект на обвиняемия. По време на престоя им обв. Ахмед А. постоянно ходел на срещи, като казвал, че се вижда с актьори и продуценти, но Ахмед Ш. не присъствал на нито една от тях, нито на снимките на филма. Обвиняемият Ахмед А. му обяснявал, че това било невъзможно. Когато се върнали в България, обв. Ахмед А. заминал за София, а приятелят му се прибрал в Пловдив.

През октомври 2014 г. подсъдимият се обадил на Ахмед Ш., за да се видят. Срещата се осъществила на 16 октомври 2014 г. в кафене в центъра на гр. Пловдив. Ахмед Ш. отишъл с двама свои приятели.

Подсъдимият му казал, че разполагал с проект за филм, който щял да снима с американска компания, но не му достигали финансови средства за закупуване на техника. Предложил на Ахмед Ш. да му бъде партньор, като му даде 20 000 лева и обяснил, че снимките щели да продължат седем месеца и след това щял да му върне 35 000 лева. Той поискал парите веднага, иначе щял да покани друг партньор за бизнеса, а него повече нямало да го търси.

Пострадалият Ахмед Ш. споделил с майка си за проекта. Понеже и тя познавала Ахмед А. и му имала доверие, се съгласила да даде пари. Ахмед Ш. получил от майка си 18 000 лева и ги предал на обвиняемия.

Ахмед А. казал, че на следващия ден щял да закупи техника и да започнат снимките, както и да подпишат документ за предадената сума. Това обаче не се случило. Той постоянно обяснявал, че е извън България.

През януари 2015 г. двамата се срещнали в София. Обвиняемият обяснил, че скоро предстои сключване на договор за снимките, но документ за дадените 18 000 лева между двамата отново не бил подписан.

Ахмед А. твърдял, че нямал в себе си лична карта. След това Ахмед Ш. не успял да осъществи повече телефонна връзка с подсъдимия. През ноември 2015 г. след като разбрал, че е бил измамен от обв. Ахмед А., пострадалият подал жалба в Четвърто РУ на МВР-Пловдив, като до момента парите не са му възстановени.

Днес ще бъде първото заседание по делото в Районен съд – Пловдив. Призовани са четирима свидетели.

Подобни статии

Top