Многолюдно шествие за 24-ти май в Пловдив(СНИМКИ)

Пред паметника на Светите братя пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ на площад „11 май“ кметът на Пловдив Костадин Димитров приветства присъстващите.

Пловдив отбеляза 24 май с тържествено шествие и литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Пред паметника на Светите братя пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ на площад „11 май“ кметът на Пловдив Костадин Димитров приветства присъстващите.

„24 май е най-светлият празник на писмеността и корените ни. От децата, които днес участват в празничното шествие на духовността, зависи да пазим и предаваме славното дело на Кирил и Методий. Създаването на българската книжовност и азбука е непреходно дело с европейски измерения, едно от най-големите исторически събития в края на 9 век. Такъв е Пловдив през вековете и днес – град на духовност, на знание и култура. Благодаря Ви, гордеем се с Вас учители, просветители, хора на словото, на писмото, на музиката, на четката, на театъра, на културата. Защото Пловдив е онази искра на познанието, която всеки от Вас разпръсква. Честит празник“, посочи в приветствието си кметът Костадин Димитров.

Не може да се постави ограничение и някакви рамки на епохалното и велико дело на Светите равноапостоли Кирил и Методий – дело, което преминава границата на вековете. От 1851 г. се празнува този празник и всеки път той свети по-светло.  Този празник дарява с по-голяма сила и изгрява с велика надежда“, подчерта в поздравлението си Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Церемонията пред паметника на славянските равноапостоли продължи с полагането на венци и цветя и празнично шествие, предвождано от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ с диригент Николай Гешев и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

Хиляди пловдивчани посрещаха и изпращаха с ръкопляскания шествието, което мина по ул. „Хан Кубрат“, ул. „Райко Даскалов“, пл. „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“ , пл. „Стефан Стамболов“ и стигна до пл. „Централен“.

Пред бившата сграда на БНБ на ул. „Райко Даскалов“ №53 концерт изнесе Сборна духова формация към НУМТИ „Добрин Петков“ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив. На пл. „Римски стадион“ шествието бе посрещнато от учениците от фанфарен оркестър при СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с  диригент Иван Даярски.

На стълбите на „Каменица“  се състоя тържествен празничен концерт с участието на хоровете на град Пловдив, под диригентската палка на обичаната и многоуважавана проф. Златина Делирадева. На същото място към шествието се присъедини Първи детски гвардейски отряд в България при ДГ „Мая“.

Последният музикален поздрав бе на откритата сцена на пл. „Стефан Стамболов“, където свири Представителен духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов.