Много изненади за децата на Пловдив за 1 юни

Празничната програма за деня на детето в Пловдив

Вижте събитията за 1 юни – Денят на детето:

 1. От 09.30 часа в 68-ма бригада „Специални сили“ ще се проведе Ден на отворените врати. Военнослужещите ще демонстрират пред обществеността въоръжение и снаряжение както и демонстрация по парашутна подготовка. Денят ще започне със запознаване на гостите с историята, традициите, успехите и основните моменти от живота на бригадата. Интересна и увлекателна ще бъде демонстрацията на парашутно-десантно имущество, от старшина Даниел Стоянов. Гостите ще имат възможност на живо да присъстват на занятие по парашутна подготовка. Ще бъде демонстрирано    завъртане на 360º на гимнастическа люлка и изпълнение на скок от парашутна кула. Ще бъде показано също стрелково оръжие и оптически прибори, алпийско снаряжение и лична екипировка, свързочни средства, както и практическо боравене с тях. Също така под ръководството на инструктори ще се демонстрира стрелба с халосни боеприпаси.
 2. От 10:00 часа на пл. „Стефан Стамболов“ Община Пловддив организира за малчуганите ателиета за детски прически. До 19:00 часа около сцената на площада ще бъдат разположени шатри и в тях ще се изработват безплатно модерни прически с органик продукти. Ще бъде позициониран също специален декор за забавни снимки. Организаторите ще предоставят възможност на всички желаещи да рисуват и получат подаръци.
 3. От 10.30 часа в парк „Каменица“ ще се проведе  празник за малчуганите от район „Източен“. Ще има песни, танци от деца от детските градини, рисуване на асфалт, игри с публиката и още много забавления.
 4. от 10.30 до 12.00 ч  – Комплексът за социални услуги за деца и семейства /КСУДС/  организира Детския хепънинг по повод 1 юни в Цар Симеоновата градина – Виенски павилион /оркестрината/. В хепънинга ще участват децата, ползващи услуги в Комплекса за социални услуги за деца и семейства. На празника ще гостуват зам.-кметът Петър Зехтински, Веселина Ботева – директор на Дирекция „Социална политика”- Община Пловдив, представители на Отдела за закрила на детето и Държавна агенция за закрила на детето, дарители и партньори.  Детският хепънинг поставя началото на отбелязването на 10 години от създаването на Комплекс за социални услуги за деца и семейства – Пловдив. По време на празника ще бъде открита изложба „Моят свят – моите права” на картини, нарисувани от деца, настанени в Центровете за настаняване от семеен тип  „Майка Тереза” и „Детска къща”. Ще се проведе също информационен ден на кампанията „Отвори сърцето си, приеми дете“, целта на която е да информира гражданите за спецификата на приемната грижа и децата. За децата ще има също открит урок по квилинг,  по време на който малчуганите ще изработват различни картички и които ще отнесат за спомен от празника. Ще се състои и акция по кръводаряване под надслов „Още един начин да помагаме на хората“, съвместно с Центъра по трансфузионна хематология – Пловдив. Мобилният екип ще очаква кръводарители до площад „Централен“, в близост до Военния клуб. Водещият Стефан Лозанов е подготвил спектакъл, изненада за малчуганите, изпълнен с игри, танци и конкурси. Детската вокална група „Омайниче” с ръководител Таня Орманова  и детският танцов състав  „Марица” с ръководител Галя Ангелова ще забавляват децата. Накрая в небето на Пловдив ще полетят балони с посланието  „За да има детство“, което екипа на КСУДС вече 10 години отправя чрез своята работа.
 5. Точно в 11:00 часа ще се състои „Парад на приказните герои“. Шествието ще стартира от Римския стадион и ще се придвижи до пл. „Ст. Стамболов“, къде децата ще бъдат изненадани с много игри и постановки на сцената.
 6. В 11.00 ч. тържество по случай Деня на детето ще зарадва най-малките пациенти и техните в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“, съобщиха от лечебното заведение.  Ежегодно Клиниката отбелязва две дати – Деня на родилната помощ през месец януари и Деня на детето – през юни. Тази година тържеството ще започне с водосвет в изцяло обновеното Родилно отделение. Доц. д-р Екатерина Учикова, началник на Клиниката по акушерство и гинекология, поясни, че в всички стаи са реновирани. Партньори на лечебното заведение ще зарадват новородените и техните майки с подаръци – козметични продукти за бебетата и информационни материали в подкрепа на кърменето.  Тържество по случай Деня на детето ще има и в Клиниката по Детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“. Малките пациенти ще бъдат зарадвани с лакомства, торта и аниматори.
 7. От 14.00 до 16.00 ч. на стълбите на Каменица  турският художник Хикмет Четинкая, известен с рисуваните от него макове в картините му, заедно със своята колежка Шукран Истанболлу, ще рисуват на живо Картина на толерантността, заедно с  всички желаещи деца в читалище „Мустафа Кемал Ататюрк“ /, адрес: ул.“ Д-р Г.Вълкович“ №3 /късата улица срещу стълбите на Каменица/.
 8. V детски фестивал „Талантино“ ще забавлява малки и големи от 16:00 до 18:00 часа на площада. За всички малчугани организаторите са подготвили детски музикални и танцови изяви на сцена, спортни демонстрации, игри, лакомства, балони и надуваем замък.
 9. От 18 часа, в спортната зала на Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” /на бул. “България” 236/ ще се проведе благотворителна среща между полицейския волейболен отбор и пловдивски състезатели от Националния отбор по волейбол – младежи. Инициативата е под надслов “С обич за децата – в памет на бащите герои” и е организирана съвместно от Синдикалната федерация на служителите в МВР и Областна дирекция на МВР – Пловдив, като има за цел да се наберат средства за подпомагане на децата на загинали служители на МВР. Желаещите да се включат в дарителската кампания могат да преведат средства в открита сметка в Обединена Българска банка с титуляр СФСМВР:
  IBAN BG60UBBS80021029636330
  КОД UBBSBGSF

  От ОД на МВР канят всички жители и гости на Пловдив на благотворителния волейболен мач!
  Нека заедно да засвидетелстваме уважение към служителите на МВР, загинали по време на изпълнение на обществения си дълг!

 10. Празничната програма ще приключи с „Празник с дъвка Идеал“ от 18:30 до 19:30 часа, когато ще се състои и теглене на годишните награди на дъвка Идеал. Състезание за най-голям балон, весели игри и изненади очакват всички посетители.
 11. В 18:30 ч. Госпожа Опера ще поведе карнавално шествие от фонтана с пеликаните пред Общината. Малките участници в шествието ще стигнат до Концертна зала, където талантливите Хасан и Ибрахим Игнатови ще свирят на бял роял от 19 часа. Госпожа Опера ще подари 2 велосипеда на децата в публиката чрез томбола.

Подобни статии

Top