Модерен прочит на „Лебедово езеро”, „Дон Кихот” и „Баядерка” в Пловдив - DC news

Модерен прочит на „Лебедово езеро”, „Дон Кихот” и „Баядерка” в Пловдив

Баядерка и Дон Кихот на пловдивска сцена

Модерен прочит на три шедьовъра на класическото балетно изкуство представя Балет „Арабеск” на сцената на Пловдивска опера. „Лебедово езеро”, „Дон Кихот” и „Баядерка” са интерпретирани по оригинален начин в танцовия спектакъл VIVA LA CLASSICA на 17 януари (събота) от 19 часа в Дом на културата.

Трупата се предвожда от Боряна Сечанова, която постави вълшебната „Лешникотрошачка” в Пловдив, както и танците в „Човекът от Ла Манча” и пластиките в „Макбет”.

В спектакъла VIVA LA CLASSICA трима български хореографи поемат риска да навлязат в напрегнатата зона между класика и съвременност и предлагат различни стратегии за оцеляване в нея. „Дон Кихот” е театрално-емоционален разказ за възможностите на въображението и за силата на човешкия дух.

Балетното произведение по музика на Рихард Щраус и хореография на Боряна Сечанова е много силно като актьорско присъствие и техника на движението. “Лебедово езеро” предлага смела футуристична визия на костюмите и мизансцена. Прецизно придържане и цитиране на класическата композиция на движенията, които се интерпретират, разпадат и събират в нови пространствени форми и танцова динамика.

Музиката е на П. И. Чайковски, а хореографията е на Анна Донева. Хореографията на Татяна Соколова превръща ”Баядерка” по музика на Минкус в много динамично и модерно произведение, изпълнено с лекота, силна емоция и великолепно чувство за хумор.

Билети за VIVA LA CLASSICA се продават на касата на Концертна зала

 

Подобни статии

Top