Може ли да се избегне преяждането по празниците?

Празниците са време на топла семейна атмосфера и вкусни ястия. Всичко това обаче има и негативна страна – преяждането. Киселини, умора, липса на енергия са само някои от симптомите на празничното преяждане. И си обещаваме, че е за последно, че повече няма да се нахвърляме на храната… до следващия път. Познато ли ви е?

Според някои проучвания 2/3 от хората прекаляват с храната по празниците, особено по Коледа. Причините за преяждането са различни и не винаги говорим за голям апетит.

Честа грешка, която се допуска по празниците, е да не се храните цял ден. Тогава човек се нахвърля с особен апетит към храната и изяжда повече, отколкото му е вкусно. Не гладувайте, а се хранете нормално дори в празничните дни. Така няма да се нахвърляте на коледната трапеза. Друг хитър трик е да пиете чаша вода преди всяко хранене. Така ще убиете част от апетита и ще изядете по-малко.

Опитайте се също така да се храните балансирано. Хапвайте от всичко по малко. Никога не пропускайте салатата, защото тя засища срещу малко калории. В някои от дните заменете висококалоричния десерт с плод. Избирайте си нетлъсти меса и избягвайте по-мазните.

Източник: RОZALI.CОM

Подобни статии

Top