Може ли да ударим по един сън в офиса?

655-402-rabota-ofis-stres-umora_thumb-large

Може ли да ударим по един 20-минутен сън в офиса? Може и дори е препоръчително, твърдят специалистите. Вижте защо на работа може и трябва да се поспива мъничко и как трябва да се прави това! 

Според данните на американския фонд, National Sleep Foundation, занимаващ се с изследвания на съня, един от десет американци поне веднъж е заспивал на работа. Трима от десет поне веднъж са заспивали на място, където не е трябвало да го правят. Четирима от десет ежедневно се борят с желание да заспят там, където не бива, въпреки че спят достатъчно през денонощието. Същият този фонд подкрепя изследванията, проведени в Тексаския университет и след това многократно потвърждавани от други научно-изследователски центрове. Според тях 20-минутния сън в средата на деня подобрява самочувствието, многократно повишава производителността, ускорява работата на мозъка и намалява нивото на холестерин в кръвта.

Т.е., да се спи е полезно. Ако началниците ви разбират това, значи имате късмет. Ако ли не – ще се наложи да бъдете доста изобретателни.

1. Чувство за вина
Възпитанието, което ни дават родителите, ни напомня, че трябва да се чувстваме виновни, ако точно по обяд очите ни започват да се затварят. Това обаче изобщо не означава, че сте мързелив, напротив! Вие просто сте човешко същество. Разбира се, сигурно ви се иска да си полегнете. В това няма нищо срамно. Така че първото, което трябва да направите, е да спрете да чувствате вина. Нали виждате – науката е на ваша страна! Така че, идете да си полегнете!

2. Намерете добро място
Ако имате свой кабинет – прекрасно! Затворете се в него. Необходими са ви само 20 минути. Повече през деня не трябва да се спи, защото ще заспите дълбоко и ще бъдете като разбит след това. А колко са 20 минути? Толкова хабите, за да отидете до съседното кафене или автомата за кафе. Или да попушите цигара навън. Никой няма да се разстрои от това, че 20 минути не сте отговаряли на имейли.

Ако нямате кабинет – жалко, но винаги можете да намерите потайно местенце, за да подремнете. Например в архива, или в склада. Може би в столовата има масичка в ъгъла и там е безлюдно, когато никой не обядва. Не пренебрегвайте и съседното кафене. Потърсете! Необходимо ви е място, на което просто да положите глава върху ръцете си. Все пак не търсите легло. В края на краищата може да отидете и да поспите в собствената си кола, ако на работа наистина няма къде.

3. Будилник
Сред нас има хора, които са като Щирлиц – казват си, че трябва да се събудят след половин час и се събуждат. Без будилник. Всички познаваме такива хора, обаче как го правят – никога няма да разберем. Простосмъртните просто си навиват будилника. Ако нямате такъв – със сигурност имате будилник на телефона. Защото това е задължително. Важно е да проспите не повече от 20 минути. Опитайте да нагласите будилника да ви събуди след 18 минути. Тогава, след като звънне, ще имате 2 минути да си досънувате.

Сами ще се учудите колко по-добре ще се чувствате след такава кратка почивка.

4. Храната
Обикновено най-силно ви се иска да спите точно след като се нахраните, но това няма нищо общо с този сън, който е способен за 20 минути да ви върне бодростта. Да спите след обяд не е нужно.

Ако все пак от храната ви се приспива, това означава, че ядете прекалено много въглехидрати и организмът не намира в себе си достатъчно сили, за да ви държи в съзнание и в същото време да ги преработва. Затова вижте какво ядете. В диетата ви трябва да има повече белтъци и зеленчуци. Оставете хлебчетата на мира и ще се почувствате по-добре.

А колкото до нашия метод „да поспим 20 минути, за да се почувстваме по-добре“, много важно е преди това да не пием кафе, и да не ядем нищо сладко. Не трябва изкуствено да събуждаме уморения си мозък. Шоколадовата вафла можете да полеете с кафе, когато се събудите. А поне час, преди планирания мини-сън кафе е по-добре да не пиете. Нито пък чай. Постарайте се да ограничите и водата.

5. За пълно спокойствие
Лягате направо на бюрото и не отговаряте на глупави въпроси. За такива като вас, съществува дори приложение за айфон – нарича се iNap@work.

Приложението издава звуци като пръсти, които пишат на клавиатура, шумолене на хартия и всякакви други звуци, характерни за офиса.

Честотата на звуците може да се регулира. И така – приятен сън! Докато спите, приложението имитира упорито трудещ се служител, който не трябва да бъде обезпокояван.

6. Ако изобщо не успявате да поспите
Ако на работа няма възможност да се поспива, нямате кола, работите във фронт офис, имате стъклена преграда, началството е невъзприемчиво към научните открития, нямате ключ от склада или архива, тогава остава само един вариант.

Не спете! Вместо това опитайте да медитирате точно 20 минути на ден. 

Вероятно ще ви сметнат за странен, но пък няма да ви считат за мързелив. При това ще ви се удаде за това време да затворите очи и да изхвърлите работата от главата си. Макар че по-добре би било да си поспите.

По материали от gazeta.ru
Превод: DCNEWS
Снимка: front.bg

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top