Може ли тялото да "усеща" бъдещето? - DC news

Може ли тялото да „усеща“ бъдещето?

Може ли тялото да усеща бъдещето?

Дори и всякакви външни белези, тялото може да предсказва събития, които ще се случат в близко бъдеще. Например, можем да усетим, че шефът ни ще се появи точно когато играем някоя игра на бюрото.Това е заключението на изследователите от Северозападния университет в САЩ, които анализирали резултатите от 26 изследвания, публикувани между 978 и 2010 г. Откритията им са публикувани в изданието Frontiers in Perception Science.

Вече е доказано, че безсъзнателното ни понякога знае много повече от съзнанието, но досега не е станало ясно дали хората имат способността да предричат важните събития в бъдещето без да имат никакви улики за това какво ще се случи, обяснява авторът на изследването Джулия Мосбридж. Например един служител, който играе на бюрото си, ползвайки слушалки, ще може да чуе, ако шефът му се зададе зад ъгъла. Но анализът на Мосбридж и колегите й предполага, че, ако сме обърнати навътре към тялото си, можем да засечем тези промени предварително и да затворим играта между 2 и 10 минути преди шефът да се появи. Може би дори ще имаме шанса да отворим работния си документ.

Този тип явления понякога се наричат „предчувствия“ (като усещане за бъдещето), но не е ясно дали хората наистина усещат какво ще се случи. Мосбридж и колегите й предпочитат да го наричат „аномална преварителна активност“. Феноменът е аномалия, твърдят някои учени, защото не можем да го обясним с наличните към текущия момент факти за това как работи биологията, макар че някои обяснения относно скорошни открития в областта на квантовата биология биха могли да хвърлят яснота по въпроса.

Източник: zdrave.bg

Подобни статии

Top