Мозъкът на атентатите бил убит

teror

Белгийският джихадист и предполагаем организатор на атентатите в Париж Абделхамид Абауд е бил убит при полицейската операция в парижкото предградие Сен Дени в сряда, съобщава агенция „Фокус”.

„След сравнителен анализ на следите от дланите и пръстите Абделхамид Абауд е официално идентифициран като един от убитите по време на щурма на антитерористичния отдел на улица „Корбийон“ в Сен Дени през нощта срещу 18 ноември. Тялото е намерено в поразената жилищна сграда“, гласи прессъобщение на прокуратурата към окръжния съд в Париж.

Френският премиер Манюел Валс приветства неутрализирането на белгийския джихадист Абделхамид Абауд при операцията на полицията в парижкото предградие Сен Дени в сряда.

„Абауд – мозъкът или един от мозъците на атентата в Париж, тъй като трябва да бъдем предпазливи предвид заплахите, е сред загиналите“, заяви Валс пред парламента.
От дребен престъпник в Брюксел, 28-годишният Абауд се е превърнал в радикализиран ислямист. През 2013 година е заминал да се сражава в Сирия, където става едно от лицата на френскоезичната пропаганда на „Ислямска държава“ под името Абу Омар ал Балджики.

В края на 2014 година той влезе в полезрението на европейските разузнавателни служби с пътуванията си из Европа в опит да подготви атентат, който в крайна сметка бе осуетен.

В сряда прокурорът на Париж Франсоа Молен определи Абауд като организатор на „много заговори за атентати в Европа от името на терористичната организация „Ислямска държава“.

Името Абделхамид Абауд стана известно при разбиването на джихадистка клетка в белгийския град Вервие през януари 2015 г. Тогава Абауд бе заподозрян, че е поръчител на атентат, който е подготвяла клетката срещу полицаи или полицейски участък.

Според медии от няколко месеца френското разузнаване е считало Абауд като един от основните организатори на планове за атаки на френска територия. Следователите подозират Абауд, че има участие в предотвратения на 19 април заговор за атентат срещу църква във френския град Вилжюиф, в осуетената атака, чийто евентуален извършител бе арестуван на 11 август, както и в нападението във влака „Талис“ на 21 август.

Освен това, Абауд е поддържал контакти с Мехди Немуш, който откри стрелба пред Еврейския музей в Брюксел на 24 май 2014 година.

Според източник, близък до разузнаването, Абауд е счетен за достатъчно опасен и затова в края на септември името му е било включено в списъка с потенциални мишени на френските удари срещу джихадистите.

Снимка: Дейли мейл

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top