Молебен за чадородие в храма в Горни Воден

Молебен за чадородие ще бъде отслужен в чест Въведение Богородично и Деня на християнското семейство в църквата „Света Богородица Успение – Златна ябълка“ в асеновградския квартал Горни Воден, съобщиха от храма.

„Ще посрещнем празника Въведение Богородично и Ден на християнското семейство на 20.11.2016, неделя в църквата „Света Богородица Успение – Златна ябълка“ Горни воден (квартал на Асеновград) . Веднага след вечернята /около 18.00 часа/ ще се отслужи МОЛЕБЕН ЗА ЧАДОРОДИЕ пред чудотворната икона на Света Богородица – Златна ябълка. Молебена за чадородие е с благословията на Негово Високопреосвещенство Пловдиския митрополит Николай“, съобщават от църквата.

Храмът очаква с радост всички, които желаят да се помолят за Божието Благословение и милостта на Майката Божия за сбъдването на мечтата си за рожба.

Събитието се осъществява и с подкрепата на деятели и доброволци на фондация „Искам бебе“.

Храмът „Света Богородица Успение “ кв. Горни Воден, Асеновград датира от началото на 17 век, като е претърпял и две обновления през 1833 г. и през 1896 г., когато е въздигнат в сегашния си вид и размер.

Чудотворната икона на Майката Божия, наречена „Златна Ябълка”, датира от 1620 г., зографът е неизвестен, но се предполага /според експерти изкуствоведи/, че произходът й е от Атон. Сребърната ризница на иконата е от покъсен период – 1834 г. и от надписа върху нея –„Анна ке Георгиус” става ясно, че това са благодарни дарители, благоукрасили иконата.

Чудото извършено от Майката Божия с неплодната жена е станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Иулита”. Текстът гласи: „Празникът наречен Златна ябълка се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година.

След чудото с неплодната жена възниква и празникът, посветен на това събитие, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост. Чудотворната икона на Божията Майка се обкичва с венци от ябълки още от първия петъчен акатист на поста. На чудотворната икона те прeстояват до празника, т.е. 5 седмици и след прочитането на последния, пети акатист и отслужването на празничната литургия в събота, те се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба.

Неизброими са чудесата, извършени през вековете от Пресвета Богородица чрез нейната чудотворна икона. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Малкият княз Борис последствие цар Борис ІІІ/ преспива в храма и оздравява от мъчеща го болест. Събитието е упоменато в ежедневния бюлетин, публикуван за състоянието на царското семейство в тогавашната преса през 1907 г. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода и едно златно енголпие, на чудотворната икона.

От 2008 г. ежегодно, на петата събота от великденските пости, за празника във възхвала на Пресвета Богородица и Нейната чудотворна икона, наречена „Златна ябълка” Божествената света литургия се отслужва лично от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай, а от 2012 г. празникът е обявен за всебългарски и е упоменат официално в Българския православен църковен календар. От 2015-а година на Въведение Богородично в храма се отслужва МОЛЕБЕН ЗА ЧАДОРОДИЕ.

Десетки се поклониха пред иконата Св. Богородица – Златната ябълка (СНИМКИ)

Подобни статии

Top