Молебен за чадородие в храм „Св. Богородица – Златната ябълка“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Молебен за чадородие ще се  отслужи  нa Деня на християнското семейство – 21 ноември, събота от 10.30 часа  в църквата „Света Богородица Успение – Златна ябълка“ в асеновградския квартал Горни Воден.

Празникът Въведение Богородично и Денят на християнското семейство в църквата „Света Богородица Успение – Златна ябълка“ в асеновградския квартал ще започне  в 8.00 часа с  Празничната света литургия, а в 10.30 часа  ще бъде отслужи Молебенът за чадородие пред чудотворната икона на Света Богородица – Златна ябълка.  Молебенът ще се извърши с благословията на Негово Високопреосвещенство Пловдиския митрополит Николай.

От храма очакват с радост всички, които желаят да се помолят за Божието Благословение и милостта на Майката Божия за сбъдването на мечтата си за рожба.

Събитието се осъществява и с подкрепата на деятели и доброволци от фондация „Искам бебе“.

Храмът „Света Богородица Успение “ кв. Горни Воден, Асеновград датира от началото на 17 век, като е претърпял и две  обновления през 1833г. и през 1896г., когато е въздигнат в сегашния си вид и размер.

Чудотворната икона на Майката Божия, наречена „Златна  Ябълка” датира от 1620г, зографът е неизвестен, но се предполага /според експерти  изкуствоведи/, че произходът и е от Атон. Сребърната ризница на иконата е от по-късен период – 1834г. и от надписа върху нея –„Анна ке Георгиус” става ясно, че това са благодарни дарители,  благоукрасили  иконата.

Чудото  извършено от Майката Божия  с неплодната жена е станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Иулита”. Текстът  гласи:  „Празникът наречен Златна ябълка се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година.

След чудото с неплодната жена възниква  и празникът  посветен на това събитие, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост. Чудотворната икона на  Божията Майка  се обкичва с венци от ябълки  още от първия петъчен акатист  на поста. На чудотворната икона те прeстояват до празника, т.е. 5 седмици и след прочитането на последния, пети акатист и отслужването на празничната литургия в събота, те се раздават  на безплодните жени, за да се сдобият с рожба.

Неизброими са чудесата извършени през вековете от Пресвета Богородица  чрез нейната чудотворна икона. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Малкият княз Борис /в последствие цар Борис  трети/ преспива в храма и оздравява от мъчеща го болест. Събитието е упоменато в ежедневния бюлетин публикуван за състоянието на царското семейство в тогавашната преса през 1907г. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода и  едно златно енголпие, на чудотворната икона.

От 2012 г. празникът, посветен на Св. Богородица – Златната ябълка,  е обявен за всебългарски и е упоменат официално в Българския православен църковен календар.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top