МОН: Рекорден резултат на матурата по БЕЛ

Добър 4.32 е средният успех на зрелостниците на матурата по български език и литература.

Това обяви просветният министър Галин Цоков на брифинг.

58,48 е средният брой получени точки – по думите на министъра това е най-високият резултат в исторически план.

„Той е с няколко десети по добър от досегашния най-висок резултат, получен през 2008 година. Това е един много сериозен успех на учениците, на учителите, които са подготвили своите ученици“.

Разликата спрямо миналогодишния резултат е 8,4 точки. Предната година средният успех се равняваше на оценка Добър 3.93.

Образователният министър отчете спад със 7 на сто на слабите оценки, с 6% – на средните, и намаляване на добрите оценки.

„Забелязва се ръст на много добрите оценки. А отличните такива са 6,5 на сто”, обясни Цоков.

За втория зрелостен изпит по профилиран предмет средният брой точки е 67,18. Това съответства на Много добър 4,72. Миналата година броят точки е бил 62,11, а средният успех – Добър 4,48. Основното повишение на оценките се наблюдава при най-популярните изпити за втори предмет при зрелостниците – Английски език и Биология”, отчете министърът. И добави: „По-висок е и резултатът по Математика“. 

За НВО след 4 клас също се отчита скок на точките. „Средният брой точки по БЕЛ е 72,6, което съответства на Много добър 4,97, а по Математика точките са 70,53”, подчерта Цоков.

Учениците, които имат отлични оценки и по двата предмета, са 15 570, което е с 50 на сто повече спрямо миналогодишния им брой.