Мошеник, давал жилища под наем, застава пред съда

Районната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 39-годишния Стоян С. от Пловдив за серия измами с отдаване на жилища под наем.

Стоян С. е предаден на съд за това, че в периода от 13 август 2013 г. до 12 август 2015 г. заблудил над десет лица, че е собственик на жилища, в които имало наематели, които скоро щели да напускат, и искал предварително пари за поставяне на климатици, ремонт на дограма, заплащане на електричество, както и капаро за наемите.

През юни 2013 г. позната на Стоян С. му споделила, че дава под наем жилище в Пловдив. Той предложил да й помогне с намирането на наематели и тя му дала ключа от апартамента. Друга свидетелка търсела апартамент за сина си, който бил студент.

На 13 август 2013 г. тя се свързала с обвиняемия, който ги завел в жилището и се представил за собственик. Жената харесала жилището и двамата се уговорили за наем от 300 лева. Тя му дала капаро от 50 лева. Обвиняемият й обяснил, че работи в Италия и приятелката му ще се грижи за апартамента, а наема ще превежда по банков път. Двамата сключили договор.

Няколко дни по-късно Стоян С. се обадил на телефона на свидетелката, като поискал да му изпрати 310 лева, защото старите наематели били оставили сметка от 450 лева за ток и нямал възможност да я плати. Жената му превела парите.

В началото на септември 2013 г. Стоян С. изпратил съобщение по мобилния телефон на жената, че щял да продава апартамента и обещал да й върне парите с пощенски запис.

По сходна измамна схема Стоян С. предлагал и вземал предварително парични средства, в различни размери от 90 лв. до 600 лв., от множество други лица за жилища под наем и по други поводи.

Разпитан в хода на досъдебното производство, 39-годишния пловдивчанин се е признал за виновен.

Подобни статии

Top