Мъдростта на Конфуций представя оркестърът от Шънджън на Античния театър

Източноазиатската мъдрост чрез музика ще представи световноизвестният симфоничен оркестър на Шънджън на 23 август на Античния театър в Пловдив. Симфонията „Ода за човечността” включва пет части, които са наречени съотвено Доброта, Праведност, Благоприличие, Мъдрост и Преданост и които съответстват по един невероятен начин на петте природни стихии в китайската космология: земя, огън, дърво, вода и метал. Изброените пет главни добродетели, които Конфуций изповядва преди две хиляди години, служат и като източник на вдъхновение за благородни ценности като филантропията, справедливостта, благосклонността, интелигентността и доверието. Необятността на земята, например, е свързана с добротата на сърцето, а горящият огън символизира жарта и силата на справедливостта. По този начин мисълта получава силен израз чрез музиката и употребата на метафори.

„Ода за човечността” е композирана от Д-р Уан Нин, професор и научен консултант в катедрата по Композиция към Китайската централна консерватория. Международният дебют на произведението е през 2013 година в Париж по покана на ЮНЕСКО послучай Международния ден на мира.

В България „Ода за човечността” ще отбележи 65 годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Китай. Античният театър е избран от симфониците на Шънджън поради побратимяването на Пловдив с китайския мегаполис. Китайска делегация от управители на културни институции бе силно впечатлена от атмосферата на древната сцена повреме на оперните спектакли през лятото. Тогава бе отправена и покана към Хора на Държавна опера Пловдив да се включи в изпълнението на „Ода за човеността”. Концертът на симфониците от Шънджън още включва „Жар-птица” от Стравински и оветрюрата от „Нюрнбергските майстори-певци” от Вагнер.

Билети за концерта на симфоничния оркестър на Шънджън се продават в Билетен център пред Общината.

 

Подобни статии

Top