Мъжете са най-плодовити през топлите месеци

Мъжките сперматозоиди са с най-големи оплодителни способности през топлите месеци. Това установиха учени от Парма, Италия, които са изследвали в продължение на 11 години 5 хиляди мъже, лекувани от безплодие.

Екипът от учени е категоричен, че съществува сезонна зависимост при генетичния материал на мъжете.

Те са установили, че подвижността на сперматозоидите е с най-ниски стойности през зимата и достига своя пик през лятото.

За безплодие може да се говори, когато в продължение на една астрономическа година е налице неспособност за зачеване на дете. Този проблем засяга между 15% и 20% от двойките в световен мащаб, а с напредване на възрастта и при двамата партньори, рискът от безплодие се увеличава.
При половината от случаите на невъзможност за зачеване се оказва, че причината се крие в подвижността на сперматозоидите. Изчисленията на експертите сочат, че за да се стигне до успешно оплождане на яйцеклетката, е необходимо 40% от сперматозоидите да са подвижни.
Най-концентриран и добър генетичен материал се отчита при полово въздържание в период от 3 до 5 дни. Специалистите по репродуктивни проблеми съветват именно в този фертилен период сексуалните контакти да не са всеки ден.

Статистиката показва, че при 50% от двойките в детеродна възраст, които се радват на добро здраве, настъпва оплождане в рамките на 3 месеца след започване на опити за зачеване. Шансовете се увеличават с 25% през следващите 3 месеца, а до края на първата година достигат до 90%.

Източник: Framar.bg

Подобни статии

Top