Мъжката щафета на 4 по 100 метра свободен стил постави нов национален рекорд

Любомир Епитропов ще плува на финал на 200 метра бруст тази вечер на ЕП в Белград

Мъжката щафета на България постави нов национален рекорд на 4 по 100 метра свободен стил по време на Европейското първенство по плуване в Белград. 

Квартетът Калоян Братанов, Даниел Нанков, Йордан Янчев и Калоян Левтеров финишира за 3:19.41 минути и подобри досегашното върхово постижение 3:20.53 минути, поставено от Йосиф Миладинов, Калоян Братанов, Петър Мицин и Йордан Янчев на Световното първенство в Доха през февруари тази година. 

Силно плуване направи Калоян Братанов на първи пост, като бе близо до слизане под 49 секунди и предаде трети щафетата с време 49.06. 

Въпреки рекорда, щафетата не успя да намери място във финала и остана на 13-о място. 

Двама българи стартираха в индивидуалните серии тази сутрин, но не успяха за стигнат полуфиналите в своите дисциплини.

На 200 метра свободен стил Йордан Янчев завърши 28-и с 1:59.54 минута. В дисциплината трябваше да стартира и Дениел Нанков, но той предпочете да съхрани сили за щафетата. 

На 50 метра при мъжете Калоян Левтеров завърши 25-и с 26.16 секунди. 

Тази вечер Любомир Епитропов ще участва във финала но 200 метра бруст и ще направи последен опит да покрие норматив за участие на Олимпиадата в Париж.

Българският национал даде трето време в полуфиналите с резултат 2:10.38 мин. По този начин той си осигури второ участие във финал след осмата му позиция на 100 м бруст ден по-рано.

Епитропов плуваше във втората серия, която беше спечелена от представителя на Израел Антон МакКий с време 2:10.14 мин. В първа серия полякът Ян Калусовски също даде по-добро време от българина. Разликата между двамата беше само три стотни. 

Източник: БТА,, Ройтерс