Мъж и дете - бежанци, се удавиха в Дунав, търсят още четирима - DC news

Мъж и дете – бежанци, се удавиха в Дунав, търсят още четирима

Двама бежанци – мъж и дете са се удавили в р. Дунав между дунавските села Арчар и Добри дол, съобщиха от Гранична полиция. Издирват се още четирима души, сред които има и деца.

Инцидентът е станал в края на миналата седмица – на 8 срещу 9 септември, но едва сега излиза информация за това, стана ясно след извънреден брифинг на началника на Гранична полиция – Русе комисар Димитър Чорбаджиев.

Той уточни, че лодката, натоварена с поне 10 мигранти, се е преобърнала в района на остров Добрина при опит да достигне румънския бряг. Хората са съобщили, че са бежанци от Ирак. Те говорят само арабски и нямат никакви документи, обясни комисар Чорбаджиев.

„Първоначално нашите действия бяха като за случай на незаконна емиграция, тъй като обстоятелствата не доказваха, че има удавени лица. Все пак ние бяхме длъжни да извършим всички действия и на 8 срещу 9 септември сме претърсвали брега. Потърсихме съдействие и от румънската полиция, но до 9-ти нямаше никакви действия от тяхна страна, поясни началникът на ГП-Русе.

По думите му на 10 септември обаче, на 23 км от мястото, където са били заловени мигрантите, надолу по течението на реката, е било открито тяло на удавено дете. Дрехите и външният вид на детето са отговаряли на описанието, дадено от емигрантите. „Започнахме да работим приоритетно по тази версия – че не става дума за незаконна емиграция. По-късно беше открит труп и на мъж и започнахме да работим по версия за причиняване на смърт по непредпазливост“, допълни комисар Димитър Чорбаджиев.

Според него в този участък от река Дунав няма техническо покритие и наблюдение на реката, т.е. няма как с технически средства да се установи дали има хора. Там имало само физическо обхождане.

Засега не са установени лицата, които са съпричастни към незаконното преминаване на границата, въпреки дадените описания от страна на мигрантите. Полицията издирва още загинали, ангажиран е водолазен екип, който претърсва реката. Издирва се и металната лодка, която по думите на мигрантите е потънала. Според полицията тя е била без обозначителни номера. „За нас тя е доказателството, което ще ни насочи към извършителите“, поясни началникът на ГП-Русе.

За случая е уведомен е дежурният прокурор от Окръжна прокуратура – Монтана.

Снимка: bTV

 

Подобни статии

Top