Мъж плащал сметки с дебитната карта на колега, отива на съд

Заловиха молдовци за кражби от банкомати

37-годишният Иван Николов ще отговаря пред Окръжния съд за източване на дебитната ката на пловдивчанин. Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу мъжа от Стрелча, който се докопал до личните данни на титуляра на картата и плащал с тях през интернет ток, джиесем, доставки и други комунални услуги. Срещу него е повдигнато обвинение за използване на данни от платежен инструмент без знанието на титуляря, при условията на продължавано престъпление.

В продължение на година и половина Николов плащал сметките си с парите от чуждата карта, без титулярът да знае. Така направил транзакции за 1032 лева. Мъжът работел заедно със собственика на картата на едно и също място. Тъй като вещите им били в шкафове, които не се заключвали, той се добрал до дебитната карта и личните данни на колегата си.

През февруари 2015 г. пострадалият решил да изтегли всичките си пари и установил, че в нея има по-малко пари от внесените. Направената справка показала, че от картата са били извършени различни плащания по сметки на колегата му и неговата майка. Установено било, че обвиняемият е копирал данните от банковата карта на пострадалия на личния си компютър и така извършвал разплащанията. Николов е признал вината си, изразил е съжаление за стореното и е възстановил сумата на пострадалия.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Николов е обвинен, е затвор от 2 до 8 години.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.

Подобни статии

Top