Мълчаливо бдение в подкрепа на отец Тодор от Рибната църква в Асеновград

На мълчаливо бдение в подкрепа на отец Тодор от Рибната църква в Асеновград се стекоха тази сутрин десетки богомолци. Вместо църковни песнопения, викове „Мафия” „Оставка”, „Наказание и справедливост” огласяха църквата „Света Богородица- Благовещение”. Десетки миряни бяха дошли в двора на храма, за да участват в мълчаливото бдение в подкрепа на своя отец. „Искаме си отец Тодор, върнете го в църквата” , молеха се хората през сълзи.

Напрежението ескалира след като късно снощи се разбра, че отец Тодор Димитров е подал оставка като председател на църковното настоятелство към храма, в който служи от 45 години. ”Принудиха го, това е оставка, подадена под натиск”, коментираха миряните. Хората гневно реагираха срещу начина, по който е отстранен дългогодишният свещеник.

Те останаха в двора не църквата, въпреки, че в храма беше започнала божествена литургия по повод днешния празник „Възнесение Господне”. Хората не пожелаха да присъстват на богослужението, оказа се дори, че част от настоятелството към църквата настояли тя да остане заключена днес.

„Тази ситуация за Асеновград е прецедент. Градът с най-много църкви, параклиси и вярващи хора да осъмне със заключен храм”, коментира отец Петко, бивш архиерейски наместник на асеновградски район. „Градът ни трудно ще се излекува от създаденото напрежение и разхлабената сила на духовност”, каза още свещеникът.

Близо хиляда подписа е събрала протестната подписка срещу пловдивския митрополит Николай, която е адресирана до Светия Синод на Българската православна църква. Петицията, която се разпространява в интернет настоява да бъде отстранен от длъжност митрополит Николай и срещу него да бъде образувано църковно-наказателно дело.

Подобни статии

Top