Мързелът на английски аристократ роди коледните картички

9600.w625

Превърнали сме в традиция изпращането на картички. Особенно по Коледа хиляди хора по света изпращат картички, в които са събрани техните най-сърдечни пожелания. Знаете ли обаче кога е поставено началото на тази традиция и кой е измислил този чудесен начин да поздравиш близките си.

Всъщност Коледните картички са се появили само преди 170 години. Това естествено е станало по време на  Коледните и новогодишни празници на 1840 г., когато лондонският аристократ Хенри Коул си позволява да наруши строгите британски традиции.

По негово време поздравленията за Коледа се изказвали чрез подаряване на литографии с подобна тематика и сюжети, обмен на лично разнасяни визитни картички, витиевати писма и др.

Но сър Коул бил мързелив, което някак противоречи на факта, че точно той е основател на прочутата  лондонска галерия “Виктория и Албърт”.

Той поръчва на художника Джон Хорсли да му направи 40 еднакви литографии, на които е изобразено голямото му семейство, наредено около коледната трапеза. Зад него на втори план са нарисувани сцени на състрадание и милосърдие – фамилията Коул раздава храна и дрехи на бедните.

Надписът гласи: “Весело Рождество и щастлива Нова година”. По-късно се ражда и такава песен, все още много популярна в англосаксонския свят.

Станалото се разчува сред лондонските сноби, които приемат идята на сър Коул за интересна ексцентричност. През 1843 г. оригиналът на неговата картичка се размножава в хиляда екземпляра, продавани по шилинг парчето.

От тях в 21 век са запазени едва 12 екземпляра, интересът към които се пришпорва от колекционерската страст. По тази причина през 2001 г. разиграната на търг картичка от първия тираж е продадена за 22 хил. лири. Включена е в книгата на рекордите “Гинес” като най-скъпата в света.

Към 1860 г. поздравителните картички са вече индустрия, а веднъж добре възприети от гражданите, започва производството им и за други празници – религиозни, национални и лични. Но истинският бум настъпва на границата между 19 и 20 век, когато дагеротипията и фотографията са се превърнали в обществено благо.

По-късно продажбата на коледни картички се превръща в бизнес. Само през 1906 г. във Великобритания са изпратени 860 млн. пощенски картички. Появяват се и първите оригинални художествени произведения.

Специализираните магазини ги предлагат в комплекти по 6, 12 или 24 броя в опаковка. Като създатели на новата мода, англичаните предпочитат художествената изработка, проявяват висока взискателност към дизайна, но не пренебрегват и авторството.

В САЩ преобладават фабрично произведените картички с клиширан стандартен текст.

В крепостите на католицизма – Испания и Италия на Запад, Полша на Изток, евангелските сюжети с Рождество, даровете на влъхвите, Мадоната с Младенеца са по-популярни от изображенията на Дядо Коледа.

В Руската империя първата пощенска картичка за Коледа се появява през 1898 г. и е инициатива на общността “Св. Евгения”.

В България коледните картички се превръщат в мода почти едновременно с останалата част на Европа – в края на 19 и началото на 20 век. Но те са известни и по времето на Отоманската империя.

Главно в крайдунавските градове Русе (Русчук), Силистра (Дръстър), Видин и Лом, където пристигат с пощата от Виена. А столицата на Австро-Унгарската империя става известна с приноса си картичките да се отпечатват с пощенска марка от 2 кройцера.

И днес в България по Коледа  се изпращат милиони картички до целия свят и в страната. Коледната картичка е важна заради самия жест и заради посланието, което изпраща на хората. Затова не забравяйте и вие да изпратите вашите коледни пожелания на своите близки!

Източници: e-vestnik.bg, domigradina.com

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top