Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

ромски празник (13)

Мюсюлманите у нас празнуват днес и утре  най-големия си празник – Курбан байрам. Празникът, наричан още коч байрам, отговаря на християнския Великден и на еврейската Пасха. Датата му е подвижна.

Курбан байрамът е празник, в който се принася жертва /най-често агне, овца, овен или теле/ в името на Аллах за изкупване и опрощаване на сторените през годината грехове. Вярва се, че жертвоприношението е изплащане на данък, а също така, че както тече кръвта на жертвата, така отпада грехът.

Курбан байрамът започва сутрин в джамията с голяма молитва, която се състои от две части: обикновен намаз – сабах и тържествен намаз – байрам. След молитвата се коли жертвеното животно. Ислямът забранява за жертва – курбан да се принася свиня, магаре, кон. Курбанът може да се яде само от вярващи.

По традиция по време на празника момичетата и момчетата се събират и играят различни игри, а децата с торбички в ръка обиколят от къща на къща, за да събират бонбони. В дните на Курбан байрама жените ходят на гробища и поставят паметни плочи на семейните гробове.

Днес и утре дните са обявени за неучебни за децата от мюсюлманско вероизповедание.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top