12-годишни момичета раждат бебета в Асеновград

майка-с-количка

В Асеновград зачестяват случаите на немарливо отношение към децата от страна на родителите. Това съобщиха от Центъра за обществена подкрепа в града. Един от резултатите на това поведение е появата на малолетни майки  –  на възраст от 12 до 15 години, като само за миналата година асеновградчанките, родили на тази възраст са над 10.

Все по-често в Асеновград момичета на възраст около 12 години раждат деца, обобщи Мария Ангелова, управител на Центъра за обществена подкрепа.

Тревожното е, че възрастта непрекъснато намалява. Тези момичета най-често не живеят с бащите на децата, връщат се при родителите си и става т.нар. израз „Дете ражда дете“. Нямаме обаче случаи на изоставено дете от тези майки, посочи Ангелова.

В повечето случаи момичетата се оправдавали, че раждането на подобна възраст е характерно за етноса им. След като родят обаче, малките майки получават подкрепа от Центъра. Предоставят им се консултации и информация, към тях се насочват дарения.

Според специалистите от центъра агресията в училищна възраст все още остава водеща. При работата си, социалните работници са установили, че децата в Асеновград приемат като нещо нормално агресивното поведение в училище.

То дори не е само в училище, те от малки започват. За съжаление ценностната система като не се възпитава, те смятат, че всичко е разрешено. И това е големия проблем, според мен, на цялото общество. Че елементарни човешки ценности те не ги познават като такива. И смятат, че всичко им е позволено за съжаление, обяснява Мария Ангелова.

Според нея има деца, които влияят с агресията си върху съучениците си. С тях работят психолозите от центъра.

За миналата година през кабинета по социална превенция са преминали 67 деца. С тях и родителите им са проведени 275 консултации. Престъпленията, извършени от деца са били 10, а бягствата от дома – 15.

Снимка: ureport.bg

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top