Набират средства за паметник на Тодор Александров в Пловдив (СНИМКИ)

Дарителска сметка за набиране на средства за паметник на Тодор Александров ще открие Инициативният комитет за изграждане на монумента в Пловдив. В него влизат председателят на ВМРО-БНД Борислав Инчев, директорите на Регионалния исторически музей Стефан Шивачев и Археологическия музей Костадин Кисьов и журналиста Евгений Тодоров.

„Сметката ще бъде открита съвсем скоро и се надяваме необходимата сума от 10 хиляди лева да бъде събрана бързо, а до една година паметникът да бъде факт“, коментира лидерът на местните воеводи и кмет на район „Южен“ Борислав Инчев. Самият той ще участва в благородното дело с лепта от 100 лева лични пари. „За нас не е важно колко пари ще дадат хората – 1 лв., 5 лв. или 1000 лв. Важен е жестът“, допълни Инчев.

Паметникът ще бъде изграден в близост до ул. „Тодор Александров“ в район „Южен“. Вече има готов проект и затова инициативата няма да струва много пари. Общинският съвет в Пловдив също се произнесе „за“ паметника на революционера.

„Тодор Александров е интересна личност – 1 от най-интелигентните водачи на ВМРО от този период. Затова е важно пловдивчани да знаят кой е той“, каза още Инчев. Той съобщи, че ще бъде издаден бюлетин, който ще разказва за революционера и учителя Тодор Александров и ще се разпространява в училищата в „Южен“, сред студентите и жителите на на района.

„За мен Тодор Александров е един от най-значителните български революционни дейци на ВМОРО и ВМРО. Неговата личност е сред символите на македонското национално-освободително движение и в този смисъл идеята за паметник в район „Южен“ е изключително символична, тъй като „Кючук Париж“ носи паметта на българите-преселници от Македония“, посочи директорът на РИМ-Пловдив Стефан Шивачев.

Той припомни, че Александров е застрелян от собствената си охрана заради междупартийни борби. И разказа, че някога войводата бил наричан „Стареца“ или „Светеца“ – все имена, които показвали мястото му в македоно-одринското движение.

Паметници на Тодор Александров в момента има в Бургас и Борисовата градина в София, допълниха инициаторите на идеята.

Подобни статии

Top