Наближава Свети Харалампий – подгответе се за големия празник

Празникът на Свети Харалампий е свързан със здравето, затова е важно да не го забравите и да се подготвите добре

Свети Харалампий е светец – покровител на лечителите, но и на пчелите, защото пчелният мед и останалите продукти като пчелен восък, пчелно млечице, пчелен клей, пчелен прашец са изключително важни натурални продукти за здравето на хората.

Свети Харалампий покровителства и пчеларите – хората,  които се грижат за пчелите и вадят полезния мед.

Затова на 10 февруари, когато почитаме Свети Харалампий, в храма се носи мед, за да бъде осветен и зареден с енергия от молитвите на свещениците.

Има време да потърсите хубав домашен мед от производители или в събота от пазара, за да не купувате от големите вериги. А също така и да си направите сметка на парите, защото буркан хубав мед струва от 7-8 до 10 лева.

Медът се носи в храма на 10 февруари сутринта. Трябва да си надпишете бурканчето, за да не ви го вземе някой друг, ако вие нямате възможност да присъствате на службата и да кажете на клисарките в храма да го приберат, за да си го вземете вечерта след работа.

Ако имате възможност да останете на службата до края, занесете в храма олио, което също ще бъде осветено и питка, погача или обикновен хляб.

Питката (хлябът) ще изядете вкъщи за здраве с мед.

Медът прибирате и от него ядете по 1 ч.л., когато сте болни, когато сте в депресия или сте разстроени.

По същия начин използвате осветеното олио – за цяр.

Преценете какво количество мед и олио да занесете за освещаване на Свети Харалампий, което да ви бъде достатъчно през цялата година до следващия 10 февруари.

Източник: topactualno.com

Подобни статии

Top