Наблюдаваме пълно слънчево затъмнение на 20 март

слънце

Пълно слънчево затъмнение ще има на 20 март тази година. Новата луна ще премине пред Слънцето и ще го закрие.

Пълното затъмнение ще се наблюдава на Фарьорските острови /между Шотландия и Исландия/ и на архипелага Свалбард или Шпицберген /най-северната част на Норвегия/. За останалата част на Европа остава утехата за много красиво частично слънчево затъмнение, посочва в. „Монд“.

Колкото по на север е човек в Европа, толкова по-голямо затъмнение ще може да наблюдава. В България са достъпни за наблюдение всички фази на затъмнението през първата половина на деня при височина над хоризонта позволяваща удобното им проследяване. Максималната фаза ще бъде около 0,5.

На 20 март слънчевото затъмнение над Европа ще накара 80 слънчеви централи да изчезнат образно казано от европейската електрическа система. Тоест по време на затъмнението няма да има 35 000 мегавата слънчева енергия.

Това е една трета от дневното потребление през зимата за страни като Франция. Ето защо на европейско ниво се планира задействане на сътрудничество, за да се запълни недостигът на слънчева енергия чрез временно използване на газ или въглища.

Източник: novini.bg

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top