Награди и изложба за ЧРД на галерия „Възраждане“ (СНИМКИ)

20 години от създаването си отпразнува галерия „Възраждане“. Зад тези две десетилетия се крият много труд, любов и мисия, категорични са двамата галеристи Краси и Сим Алексиеви. За това време са експонирани 450 изложби, показани са над 12 000 произведения на изкуството, които са били разгледани от повече от 120 000 души.

40 художници са направили своя дебют в галерията, а повече от 115 автори са представени за първи път в Пловдив. На празника бяха раздадени много награди, а кулминацията беше откриването на изложбата на Димитър Войнов – син „Пътят към Голгота“.

Галерия „Възраждане“ е създадена през 1995 година към едноименното читалище по идея на напусналия ни рано писател и журналист Димитър Атанасов, който по онова време е секретар на читалището.

В арт салона представят само съвременно фигуративно изкуство. Свои творби показват както утвърдени имена, така и млади и непознати на широката публика творци.

Галерията полага много труд и усилия в издаването на каталози и албуми. Пред приятели и почитатели беше представен новият луксозен албум „20 години галерия Възраждане“  – 170 страници със 74 автори и с много илюстрации, фотографии и данни за творците.

На празника на галерия „Възраждане“ бяха връчени и награди. Сред журналистите, отличени с приза „Арт Медия“ за отразяване на културните събития, бе и авторът на предаването „Код Култура“ Емилия Терзиева.

Тя е и първият носител на тази награда, основана пред 2001-ва година. „Сребърно Възраждане“ за постижения в изобразителното изкуство и лична съпричастност към галерията получиха художниците Светла Косева и Иван Милушев.

Подобни статии

Top