Награждават победителите в 12-то състезание „Св. Иван Рилски“

Докараха бюлетините в Пловдив

Церемонията по закриването и награждаването на победителите в състезанието по български език „Свети Иван Рилски” ще се състои днес от 15 часа, в залата на Областна администрация Пловдив.  То се организира от Фондация „Свети Иван Рилски“ и Училищното настоятелство на СОУ „Черноризец Храбър“ гр. Пловдив, с подкрепата на Института за български език към БАН и под егидата на Областния управител на област Пловдив.

Състезанието се провежда вече дванадесет години, като в началото е било замислено като общоградско. Впоследствие, поради големия интерес прераства в областно, а към днешна дата в него участват и деца от областите София, Смолян, Стара Загора и Пазарджик.

Предназначено е за ученици от 1-ви до 8-ми клас и за 11 -ти. и 12.-ти клас. Провежда се в три етапа – Коледен (м. декември); извънреден за 7- ми и 12-ти  клас (м. февруари)  и в навечерието на 24 май (през м. април).

На церемонията в присъствието на състезателите, техните учители, родители и гости ще бъдат наградени класиралите се на първите три места от втория етап и от генералното класиране.

По своята същност състезанието по български език  „Свети Иван Рилски“ е уникално. Целта му е да развива и утвърждава духовните ценности, любовта и уважението към родния език и неговото усвояване; да повишава езиковата култура и  да подпомага езиковата подготовка на учениците. Членството ни в Европейския съюз ни задължава още повече да знаем и пазим езика си, който е един от най-старите и обработени европейски езици.

Подобни статии

Top