Над сто души дариха кръв за ранения 21-годишен мотоциклетист - DC news

Над сто души дариха кръв за ранения 21-годишен мотоциклетист

Търсят спешно кръводарители за пострадали от изгаряне в Пловдив

Събраха необходимите количества кръв за 21-годишния мъж в критично състояние в КАИЛ на УМБАЛ „Свети Георги”. Благодарение на кръводарителите бяха направени три операции на младежа. Повече от сто души от различни кръвни групи откликнаха на кръводарителската акция, съобщиха за DCNEWS от Центъра по трансфузионна хематология в Пловдив .

Младежът пострада седмицата в началото на седмицата при катастрофа с мотоциклет и бе настанен в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение /КАИЛ/ на УМБАЛ „Свети Георги“.

Две от операциите се наложиха заради тежката черепно-мозъчна травма и мозъчния оток на младежа. Те бяха направени от лекари от Клиниката по неврохирургия. С третата операция – от лекари от Клиниката по ортопедия и травматология, бяха фиксирани с импланти счупените кости на едното бедро. Пациентът все още е в критично състояние, но операциите бяха наложителни и ще помогнат на лечебния процес, казаха от КАИЛ.

Припомняме, че младият мъж бе транспортиран по спешност в УМБАЛ „Свети Георги“ с фрактура на базата на черепа и тежка черепно-мозъчна травма, фрактури на няколко ребра, счупване на ключицата, счупване на няколко места на едното бедро и хемопневмоторакс – наличие на въздух и кръв в плевралното пространство. Първата му операция бе направена по спешност в понеделник вечерта. Тогава е било и първото преливане на кръв.

Младежът е с рядката кръвна група А с отрицателен резус фактор, за която Районният център по трансфузионна хематология (РЦТХ) не е разполагал с необходимите запаси след първата операция в понеделник вечерта. Затова кампанията бе от жизненоважно значение за младежа, казаха от КАИЛ. Лекуващият екип и близките благодарят на всички, които се включиха в кръводарителската кампания.

Възможно е да се наложат нови операции и, ако тогава отново няма наличности от кръвна група А (-), отново ще се обърнем с молба за кръводаряване към гражданите на Пловдив, казаха лекарите.

 

Подобни статии

Top