Над 1 милиард китайци видяха победата на българските гребци в Шанхай (СНИМКИ)

grebane

Българският отбор от 12 гребци, с капитан Борислав Цветков, грабна златните медали на XII-тата международна регата с драконови лодки в Шанхай, според информация, качена на страницата на генералното ни консулство в Китай.

Наши съперници във финалната гонка, която се проведе в събота, бяха силните отбори на Канада, Норвегия и европейските вицешампиони от спортната академия в Кьолн.

Регатата предшестваше провежданият днес в Китай и страните в Югоизточна Азия празник Дуан У, известен и като празник на драконовите лодки. Състезанието се проведе в река Суджоуска, на мястото, където тя прави широк, плавен завой около парк с поетичното име Мънг Чинг Юен – градина на светлите мечти.

Нашите гребци участват за втори път в регатата. Те се включиха в състезанието, благодарение на помощта на генералния ни консул в Шанхай г-жа Ирина Белева, която намери спонсори за тяхното пътуване и настаняване, и на организаторите от шанхайския район Путуо.

През юли предстои посещение на делегация на район Путуо в София и Пловдив, където те ще подарят драконови лодки на софийски и на пловдивски гребци и ще се побратимят с пловдивския район „Западен“, където е Гребната база. Очакваме с тяхна подкрепа в близко бъдеще Пловдив да стане домакин на Европейското първенство по драконови лодки.

Гонката с българските гребци влезе в централния информационен бюлетин на китайската телевизия! Над 1 милиард души видяха българската победа!

Репортажът с участието на нашите гребци е качен на страницата на генералното ни консулство в Шанхай, където е предизвикал истински фурор. Видеото е стигнало до над 30 000 души, събрало е над 250 лайка и е споделено над 100 пъти.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top