Над 100 души от КЦМ на протест срещу цената на тока (СНИМКИ)

11791610_10204225112098990_273193218_n

Над сто души от Пловдив заминаха рано тази сутрин за протеста на жълтите павета срещу повишаването на индустриалния ток от 1 август. Повече от 1000 фирми от 28 града на България протестират днес в столицата пред сградата на Министерски съвет.

Два автобуса с работници от КЦМ и представители на двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“ заминаха точно в 7:30 часа, за да се включат в масовите протестни действия срещу по-високата цена на тока за индустрията.

Исканията са пределно ясни, а именно обявяване против увеличението на електроенергията, считано от 1 август, тази година и по-скоро увеличението на добавката „задължение към обществото“, посочи Боян Бойкински – председател на КНСБ – Пловдив.

Според работодателските организации тази ценова добавка ще доведе до 15-20-процентно повишаване на цената на електроенергията.

Цените на металите са определени от металните борси. Ние работим с Лондонската метална борса и когато ни увеличат цената на тока, ние няма как да увеличим цената на метала. Оттам започват да се минимизират други разходи, което не е добре за хората, защото най-лесно е да се посегне към разходите за труд, социални разходи и др., обясни Андрей Андреев – председател на синдикалната организация на КНСБ в КЦМ.

Димитър Илиев е работник в металургичното предприятие. Категоричен е, че трябва да се протестира, защото  повишението на цената на тока ще доведе до отрицателни последици – съкращения на работен персонал, най-вероятно намаляване на заплатите.

Работодателите настояват за отлагане на новото ценово решение от страна на регулатора за 1 януари. Според КНСБ обаче всяко отлагане води до допълнителни дългове за НЕК, които всеки месец нарастват със 100 млн.лв.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top